Početna Gradske teme Od jeseni novi studijski program na AUNS: Dizajn video igara

Od jeseni novi studijski program na AUNS: Dizajn video igara

Novi studijski program – Dizajn video igara, prvi takav u Srbiji, akreditovan je ovog meseca na novosadskoj Akademiji umetnosti, a prva generacija od 20 studenata upisaće ga naredne jeseni.

Trenutno samo u Novom Sadu oko 500 ljudi radi u gejming industriji, dobar deo zaposlenih dolazi upravo sa Akademije, što je i podstaklo ovu ustanovu da osnuje studijski program koji će obučiti diplomirane umetnike digitalnih medija.

Kapaciteti koje trenutno imamo na Akademiji, od dizajna, ilustracije, animacije vizuelnih efekata, dizajna zvuka, produkcije i montaže u velikoj meri pokrivaju znanja zastupljena u oblasti gejm arta. Tako da ništa od specijalnih znanja neće zaobići nove studente, kao što je recimo i programiranje, koje će savladavati u saradnji sa profesorima sa Prirodno-matematičkog fakulteta. No, suštinski, mi obučavamo autora, odnosno reditelja i dramaturga video igara – rekao je Siniša Bokan, dekan Akademije.

Ove interdisciplinarne osnovne studije u budućnosti bi trebalo da dobiju i svoj nastavak, odnosno master studije, a akademci sa ostalih programa moći će da upotpune svoje izborne predmete sa onim što nudi Dizajn video igara.

Novosadske gejming kompanije već su prepoznate na globalnom nivou, “Eipix”, koji proizvodi “hidden object” avanture, drži čak 25 odsto proizvodnje igrica na svetskom tržištu u tom žanru. Firma “Trilateral” je u prvih pet na svetu kada je u pitanju animacija lica i gluma u video igrama, što su i potvrdili radom na globalno popularnoj igri “Grand Theft Auto V”.

Akademija će proizvoditi i svoje igrice, a mogućnosti su velike, tu je i edukativni potencijal koji ćemo razvijati kroz upotrebu igrica kao didaktičko sredstvo. Koliko će biti budžetskih mesta, od ukupno 20, još ne znamo, kvote nisu donete. Praksa će sigurno biti kvalitetna, jer ćemo imati saradnju sa vrhunskim gejming firmama – nastavlja Bokan.

Pored profesora sa Akademije, u nastavi će učestvovati i vrhunski stručnjaci, među kojima su i oni koji su radili u kompanijama kao što su “Piksar” i “Dizni”. Jedan od njih je i Mirko Stojković koji već deset godina predaje predmet Dramaturgija video igara na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti.

Važno je naglasiti da ovaj program neće biti servis za postojeću video industriju, nego za saradnju s njom. Ako je suditi prema tendencijama, niko ko je talentovan i željan da radi ne treba da brine. Ne samo što je to tražen posao, to je i odlična prilika da mladi naprave svoju kompaniju i proizvode video igre – kaže Stojković.

Kako će prići izradi video igara – doživeti ih kao umetnost ili izvor zarade ili kao kombinaciju te dve stvari, kako dodaje Stojković, na studentima je da odluče.

Više žena nego muškaraca u gejming industriji

U gejming industriji još po nečemu smo poznati u svetu. Prema istraživanjima među dizajnerima video igara na globalnom nivou, broj zaposlenih muškaraca i žena je gotovo izjednačen. No, u Srbiji daleko je veći broj zaposlenih devojaka i žena, koji rade u ovoj industriji, nego što je to svetski prosek.

Izvor: Blic
Foto: Pixabay