Početna Gradske teme Od ponedeljka “Nedelja zdravih zuba”

Od ponedeljka “Nedelja zdravih zuba”

0

Manifestacija “Nedelja zdravih zuba” održaće se 29. put u poslednjoj sedmici marta, odnosno od ponedeljka, 26. marta, pod sloganom “Zdravi zubi su lepi zubi”, u organizaciji Crvenog krsta Novog Sada.

Najveći deo akcije biće posvećen najmlađim sugrađanima, odnosno deci u predškolskoj ustanovi i nižim razredima osnovnih škola, kroz niz radionica, predstava i druženja. Institucije koje imaju programe u okviru te manifestacije su Institut za javno zdravlje Vojvodine, Klinika za stomatologiju, Dom zdravlja “Novi Sad”, Klub studenata stomatologije, PU “Radosno detinjstvo” i Medicinska škola “7. april”, pod pokroviteljstvom Gradske uprave za zdravstvo, dok je ove godine kampanju podržala i kompanija “Kolgejt”.

– Gradska uprava već godinama podržava aktivnosti na promociji zdravlja, a naročito stavljamo akcenat na osetljive kategorije gde spadaju, naravno, i deca – kaže načelnica Gradske uprave za zdravstvo mr Dragana Kojadinović.

– Ovaj projekat pokazuje dobre rezultate, zato ćemo i u budućnosti nastaviti da ga podržavamo.

Tokom cele godine stomatolozi iz Doma zdravlja obavljaju preventivne preglede, a bave se i zdravstvenovaspitnim radom, dok će tokom predstojeće sedmice intenzivnije posećivati vrtiće i osnovne škole u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima.

– Najmlađima ćemo ukazati na značaj zdravlja usta, kao i koji su to jednostavni, bezbolni i jeftini metodi kojima mogu sačuvati svoje zube – rekla je stomatolog iz Doma zdravlja dr Sanda Končar.

– Imaćemo i akciju 27. marta, od 9 do 12 časova, u “Univereksportovom” objektu “Alba” na Futoškom putu, gde ćemo deliti savete i poklone sugrađanima koji se u tom periodu budu tu našli.

Iako se iz godine u godinu sprovode razne aktivnosti na tu temu, stanje zdravlja usne duplje u svetu, kao i u Srbiji, nije na zavidnom nivou. Po podacima Svetske zdravstvene organizacije, više od 90 odsto populacije ima karijes, dok u našoj zemlji samo 11 odsto stanovništva ima sve zube, a isto toliko njih nema nijedan.

– Oko dve trećine ispitanika nema izabranog stomatologa, a 65 odsto anketiranih je poslednji put otišlo na pregled kod zubara pre više od godinu dana – istakao je doc. dr Dušan Čanković s Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Po rečima načelnice Službe dečje i preventivne stomatologije dr Duške Blagojević, najvažnije je usmeriti aktivnosti na decu predškolskog uzrasta jer se navike stiču u najranijem periodu detinjstva.

– Deca su svake godine, što se tiče znanja i veština, sve bolja i bolja, što znači da kampanja daje pozitivne rezultate – naglasila je dr Blagojević.

Izvor: Dnevnik
Foto: Ilustracija/Pixabay