Početna Gradske teme Od prodaje vojvođanskih kasarni inkasirano 3,7 miliona evra

Od prodaje vojvođanskih kasarni inkasirano 3,7 miliona evra

Serbian-army-2

Ministarstvo odbrane do sada je prodalo 14 vojnih kompleksa uvrštenih u Master plan na teritoriji AP Vojvodine, i po tom osnovu se u državnu kasu slilo 3,74 miliona evra.

Najviše prihoda ostvareno je od kasarne “Petar Drapšin” u Subotici, za koju je tamošnja gradska vlast platila 1.167.360 evra. Još šest objekata je prodato lokalnim samoupravama, dok je preostalih sedam, putem prikupljanja pismenih ponuda, prešlo u ruke fizičkih i pravnih lica, i to dva u Irigu, dva u Rumi, i po jedan u Somboru, Bačkoj Topoli i Staroj Pazovi.

Podsetimo, Vlada Srbije je 2006. donela Master plan kojim je utvrđen višak vojnih nepokretnosti sa idejom da se ona nađu na tržištu i time namakne bar deo za vojsku preko potrebnih para. Pojedine lokalne samouprave iskoristile su pravo preče kupovine, utvrđeno Zaključcima Vlade koji definišu postupak prometa nepokretnosti iz Master plana, pa je Vršac kupio dva objekta, Kovin i Kanjiža po jedan, a najveća razmena je ostvarena sa Suboticom, koja je ukupno preuzela tri vojna kompleksa, s tim da se do kraja 2015. očekuje da bude završena već započeta procedura prenosa prava svojine na još dva: Klub Vojske Srbije i kasarnu “Kosta Nađ”.

Na teritoriji APV trenutno je još 60 vojnih kompleksa uvršteno u Master plan raspolaganja nepokretnostima koje nisu neophodne za funkcionisanje Vojske Srbije, a koji nisu otuđeni. Jedan deo njih je već oglašavan, a drugi deo će tek biti nakon sprovedene zakonom propisane procedure.

Ilustracije radi, samo u Novom Sadu je na prodaju 21 kompleks koji se ukupno prostire na više od 53 hektara: najpoznatiji su kasarne “Janko Čmelik” u Petrovaradinu i “Dr Arčibald Rajs” u Futoškoj ulici, ali tu je još nekoliko objekata, od kojih su najzanimljiviji nekadašnji centar “plavaca” u Podgrađu i skladišta podno Tvrđave.

U svakom slučaju, kako je rečeno u Ministarstvu odbrane, konačno je nešto veća zainteresovanost lokalnih samouprava za vojne objekte, s tim da su najdalje odmakli razgovori sa Kovinom i Vršcem oko kupovine još nekih objekata na njihovoj teritoriji, dok su u toku konkretni pregovori i sa vlastima u Rumi i Somboru. Takođe se javlja sve više i pravnih i fizičkih lica namerenih da postanu vlasnici nekog od vojnih kompleksa iz Master plana.

Inače, Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije obezbeđenje objekata koji se nalaze u Master planu na teritoriji Vojvodine na mesečnom nivou košta oko tri miliona dinara.

Izvor: Dnevnik
Foto: Ilustarcija