Početna Gradske teme Od septembra novosadski đaci dobijaju testove na narkotike

Od septembra novosadski đaci dobijaju testove na narkotike

0

Novi Sad će biti prvi grad u Srbiji u kojem će roditelji osnovaca i srednjoškolaca dobiti testove za narkotike, a koje će moći da iskoriste da testiraju decu na opojne supstance.

Naime, Savet roditelja osnovnih i srednjih škola u Srbiji tražiće od Gradske uprave za obrazovanje da obezbedi 10 miliona dinara za kupovinu testova za naroktike, a kojima bi trebalo da bude obuhvaćeno najviše 25.000 učenika 7. i 8. razreda osnovne škole, te svi srednjoškolci. Grad će novac obezbediti rebalansom budžeta i na školama će biti da od septembra, putem javnih nabavki, kupe testove i distribuiraju ih roditeljima.

Kako su se usaglasili članovi Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama, na školi je da roditeljima uruče testove, a roditeljima se daje sloboda da odluče da li će testirati svoju decu na narkotike. Roditelji bi trebalo da, uz testove, dobiju i stručno sastavljeno propratno uputstvo o istom i o posledicama narkotika po zdravlje, što bi trebalo da ih motiviše da test iskoriste.

Ukoliko se ispostavi da je dete pozitivno na opojnu drogu, roditelj će moći da kontaktira Centar za socijalni rad i/ili ostale nadležne ustanove i organe.

Ideja koja se pojavila među članovima Koordinacionog tela je i da se roditelji obavežu na testiranje svoje dece, što je teže izvodljivo zbog terena koji do sada nije na ovaj način ispitan. Stoga će ovakva odluka roditelja i čelnika biti “pilot-projekat” u pokušaju da se smanji upotreba narkotika među učenicima.

Detalji o ovoj inicijativi biće poznati nakon rebalansa budžeta Grada, koji se očekuje u junu.

Autor: Gorica Nikolin – gorica@021.rs
Foto: 021