Početna Gradske teme Odbijen predlog da ulice u Novom Sadu nose imena boraca iz devedesetih

Odbijen predlog da ulice u Novom Sadu nose imena boraca iz devedesetih

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Predlog novosadske komisije za davanje imena ulica da nekoliko novosadskih ulica dobije imena po borcima iz ratova devedesetih nije odobren. Na predloge saglasnost nisu dali Pokrajinski sekretarijat za međunarodnu saradnju i lokalnu samoupravu, kao i nekoliko nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

U rešenjima o poništavanju odluke novosadske komisije nisu data šira obrazloženja i samo se navodi da je negativan stav to što se smatra da je još uvek rano ocenjivati učešće pojedinaca u oružanim sukobima na teritoriji SFRJ početkom 90-tih godina prošlog veka.

Podsetimo, početkom oktobra Komisija je predložila da ulica Sajlovo 31 dobije naziv po policijskom generalu Veljku Radenoviću, koji je devedesetih ratovao u Bosni, a potom na Kosovu, da ulica Sajlovo 12 ponese ime po Aleksandru Masleši, ulica Sajlovo 11 po Stevi Pavloviću i ulica Sajlovo 18 po Spomenku Gostiću.

Komisija nije navela ko su osobe koje su dobile imena, a pretragom na internetu se može videti da se najverovatnije radi o Aleksandru Masleši (1976 – 1994) koji se navodi kao najmlađi borac Trebinjske brigade Vojske Republike Srpske i Spomenku Gostiću (1978 – 1993) koji je, kako se navodi bio najmlađi odlikovani borac Vojske Republike Srpske.

S druge strane, nije moguće saznati ko je izvesni Steva Pavlović. Dodajmo i da ovo nije prvi put da Pokrajina i nacionalni saveti obaraju predloge novosadske vlasti da ulice u gradu ponesu imena po ratnicima iz ratova devedesetih godina.

Inače, na Skupštini grada u utorak će biti potvrđeni raniji predlozi Komisije za davanje imena ulica da jedna ulica u Futogu dobije ime Ulica guslarska, da ulica na Popovici dobije ime Ulica lovački do, da ulica Sajlovo 14 ponese ime po glumcu i pevaču Draganu Lakoviću i ulica Sajlovo 27 ponese ime po glumcu Nikoli Simiću, kao i da Sajlovo 28 dobije ime po glumcu Borivoju Bori Todoroviću.

Autor: 021