Početna Gradske teme Odbijen zahtev građana za zbor na Telepu

Odbijen zahtev građana za zbor na Telepu

0

Zahtev stanovnika MZ “Bratstvo – Telep” za održavnje zbora građana zbog nacrta regulacionog plana Telepa odbijen je obrazloženjem Gradske uprave da Savet Mesne zajednice nije nadležan da zakaže zbor.

Telepčani su tražili da se održi zbor kako bi se stanovnici izjasnili o nacrtu plana čiji se javni uvid završava u petak. Građani su nezadovoljni time što će, umesto obećanog parka na parceli na Bulevaru patrijarha Pavla i Somborske ulice, veći deo površine biti pod stambenim zgradama visine do 12 spratova.

Telepčanin Aleksandar Lazarević, jedan od 80 građana koji su potpisali zahtev za održavanje zbora, kaže za 021.rs da su stanovnici ovog dela grada iznenađeni tumačenjem Gradske uprave za opšte poslove, koja navodi da Savet mesne zajednice nije nadležan za zakazivanje zbora.

On navodi da je procedura jasno propisana, kao i da su saveti mesnih zajednica u proteklom periodu organizovali zborove zbog javnog uvida u nacrt Generalnog urbanističkog plana do 2030. godine. Lazarević smatra da je odbijanje zahteva za organizovanje zbora u stvari pokušaj vlasti da spreči bilo kakvu kritiku.

“Vladajuća stranka se uplašila svojih građana i ne sme da razgovara sa njima. Gde građani traže da se održi zbor, oni se ne odazivaju. Idu u mesne zajednice u kojima imaju svoje poslušnike koji klimaju glavom na sve što im se kaže”, kaže Lazarević.

Navodi i da će poslati zahtev Skupštini grada, kao i drugim lokalnim organima, u pokušaju da ipak izdejstvuju organizovanje zbora građana.

Dodaje i da su Telepčani u prethodnih pet dana pripremili više od 1.000 prigovora na plan, od kojih se najveći deo tiče obećanog parka. Svoje prigovore dostaviće Upravi za urbanizam do završenja roka za javni uvid.

Iste primedbe biće poslate i na javni uvid za GUP, jer se i u tom dokumentu predviđa isto rešenje, odnosno da građani dobiju znatno manju zelenu površinu, kraj koje će biti stambeni blok.

Podsetimo, Telepčani su se pre tri godine, uz peticiju koju je potpisalo više od 2.500 građana, izborili da se na uglu Bulevara Patrijarha Pavla i Subotičke ulice ne gradi Centar za obuku vatrogasaca na oko tri hektara, uz obećanje lokalnih vlasti da će to biti parkovska površina.

Međutim, u predloženom planu Telepa urbanisti su prostor prenamenili u stambenu zonu u većem delu, dok je tek nešto manje od hektara ostavljeno za park, što građani smatraju nedovoljnim.

Izvor: 021.rs
Foto: Wikipedia