Početna Gradske teme Odbijena Marta Takač: Zakonito izabran novi direktor “Vojvodinašuma”

Odbijena Marta Takač: Zakonito izabran novi direktor “Vojvodinašuma”

0

Apelacioni sud u Novom Sadu odbio je predlog bivše direktorke “Vojvodinašuma” Marte Takač da se obustavi imenovanje novog direktora preduzeća i usvojio žalbu Pokrajine, saopštila je Pokrajinska vlada.

Drugostepena presuda stigla je nakon privremene mere Višeg suda u Novom Sadu, kojom je Pokrajinskoj vladi bilo naloženo da stopira konkurs za izbor direktora “Vojvodinašuma”. Na konkurs su se javila dva kandidata – Takačeva i njen kolega iz partije Roland Kokai, kog je komisija i izabrala za direktora, a Pokrajinska vlada postavila na čelo pre izricanja privremene mere suda.

Takačeva je na čelu preduzeća bila punih 14 godina.

Zbog sumnji da je na konkursu diskriminisana i da je u proceduri došlo do zloupotreba, Marta Takač se obratila sudu i podnela krivične prijave protiv svih članova komisije za izbor, formirane pri Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu. Naime, Takačevoj je na kućnu adresu stigao dopis na memorandumu Pokrajinske vlade, sa potpisom predsednika komisije Roberta Otota, ali bez pečata i delovodnog broja, kojim se obaveštava da je diskvalifikovana zbog “nepotpune dokumentacije”.

Na upit za uvid u konkursnu dokumentaciju, Takačeva opet dobija sličan dopis predsednika komisije i odgovor da se njen zahtev odbija, uz nemogućnost podnošenja žalbe.

Pokrajinska vlada je odgovorila na tužbu Marte Takač i žalila se drugostepenom sudu na privremenu meru, smatrajući da je ceo postupak izbora direktora “Vojvodinašuma” sproveden zakonito. U međuvremenu, Roland Kokai preuzeo je dužnost.

Apelacioni sud je usvojio žalbu koju je uložila Pokrajina i, kako kažu u Pokrajinskoj vladi, potvrdio da je Pokrajinska vlada u celosti sprovela zakonsku proceduru imenovanja direktora, definisanu Zakonom o javnim preduzećima.

Kako su mediji već pisali, do ovakvih dešavanja došlo je zbog unutarstranačkog sukoba na relaciji Takač – Pastor. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i Skupštine Vojvodine štitio je Martu Takač 2015. godine, kad su vođeni pregovori u koaliciji DS- LSV- SVM. Tada je Pastor ucenjivao LSV i DS da će napustiti vladajuću koaliciju u Pokrajini ako Takačeva ne bude vraćena na čelo “Vojvodinašuma”, nakon smene na sednici Pokrajinske vlade usled sumnji na nezakonito sproveden konkurs za izbor direktora. Pastor je tada komentarisao da će nevoljnost dela koalicije da prihvati Martu Takač na čelu preduzeća značiti da SVM nije poželjan partner u vojvođanskoj koaliciji.

Na smeni je tada insistirala Liga, a tadašnji predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić poručio je da mu je žao što često dolazi do varnica između LSV I SVM. Takačeva je ipak bila imenovana na novi mandat.

Izvor: 021
Foto: Pixabay