Početna Kultura Knjižara „Zenit“: Novo mesto za sve ljubitelje knjiga, fotografija, debata i festivala...

Knjižara „Zenit“: Novo mesto za sve ljubitelje knjiga, fotografija, debata i festivala u Novom Sadu

0

Još jedno mesto za sve ljubitelje različitih književnih žanrova, fotografija, debata, festivala, pa i radionica za decu, od prekjuče je postala knjižara „Zenit“ u Novom Sadu (Njegoševa 24), kada je zvanično počela sa radom.

Mesto je zamišljeno kao nezavisna knjižara i neka vrsta kulturnog centra u Novom Sadu.

– Smatram da ni u Beogradu nema ništa slično i da je i ovom gradu i ovoj zemlji potrebno da se kultura uzdigne na jedan viši nivo – rekao je Marko Srdanović, menadžer knjižare.

Osnovni cilj „Zenita“ je osnaživanje kulturne ponude Novog Sada, obrazovni momenat, kao i podizanje čitalačke svesti.

– Ne obraćamo se samo elitističkoj poublici, obraćamo se svima – rekao je Srdanović dodavši da nisu tu da nameću, već da slušaju.

– Ideja nam je da budemo britki, da razgovaramo o književnosti i o srodnim umetnostima – kaže on.

Na ovom mestu moći ćete da kupite aktuelne naslove, da saznate sve iz književnosti kod nas i u svetu, pa i da „naučite“ kako da objavite knjigu.

– Za vreme trajanja Sajma knjiga mi ćemo ovde imati sopstveni sajam na kom će izdavači izaći sa mnogo jeftinijom ponudom, tako da ljudima kojima je gužva od vašarišta beogradskog sajma mogu i ovde da dođu – objašnjava Srdanović.

Svakog meseca će se menjati postavka izložbe fotografije, danas od 21 čas održaće se „Ciklus Estetika treš filma: Pink Flamingos“ (Džon Voters), a već u petak od 20 sati zakazana je promocija knjige „Sapijens – kratka istorija ljudskog roda“ Juval Noa Harari, gde govore Nenad Prokić i Nebojša Palić.

Autor: Milica Savić
Foto: NsHronika