Početna Gradske teme Odbijene sve žalbe na proširenje Betanije

Odbijene sve žalbe na proširenje Betanije

0

Odbornici Skupštine grada usvojiće ovog petka urbanističku odluku koja se odnosi na deo Sajmišta, a konkretno na blokove između Novosadskog sajma, Mičurinove, Bulevara kralja Petra I i Branimira Ćosića.

Reč je o predlogu odluke o izmenama i dopunama plana detaljne regulacije blokova između ulica Novosadskog sajma, Mičurinove, Bulevara kralja Petra I i Branimira Ćosića u Novom Sadu (lokalitet DES), dokumentu koji je prošao uvid i sada dobio svoju finalnu verziju.

Ovaj akt značajan je jer reguliše izgled i veličinu tri celine – Betanije, objekat DES-a i vrtić u Marodićevoj, a predviđa otuđenje privatnih parcela u javnu svrhu.

Plan, između ostalog, predviđa iseljenje svih sadržaja DES-a i gradnju kompleksa višeporodičnog stanovanja, površine oko 0,57 hektara i maksimalne spratnosti pet spratova. Okvirni kapacitet stambene zgrade biće 150 stanova bruto površine 70 kvadrata i 2.260 kvadrata bruto površine poslovnog prostora u prizemlju. Planira se podzemna i nadzemna garaža, sa parking mestom za svaki stan, kao i parkiralište za bicikle. Ostatak parcele biće partnerno uređen zelenilom, sa novim sadnicama. Planira se igralište, teretana na otvorenom i, ukoliko bude prostora, teren za basket.

Planom se predviđa da se Betanija značajno proširi i time pretvori u pravo gradsko (i pokrajinsko) porodilište. Predviđeno je da proširena Betanija nema više od tri etaže, kao i da zaposleni dobiju novi parking.

Plan obuhvata i proširenje kapaciteta gradskog vrtića “Zlatna ribica” u Marodićevoj 4a, s mogućnošću da se izgradi potpuno novi objekat vrtića.

Donošenje ovog plana pratile su primedbe stanara ovog dela Novog Sada, koji su podneli ukupno sedam prigovora. S obzirom na to da se parcele na koje će se proširiti kapacitet porodilišta nalaze u privatnom vlasništvu, Grad će prvo morati da reši imovinsko-pravne odnose, odnosno da otkupi parcele.

Vlasnici parcela u Slobodana Bajića, Sonje Marinković, Marodićevoj i okolini protivili su se da se njihovi (delom nelegalizovani) objekti iskoriste u javnom interesu. Podnosioci žalbi tražili su da budu izuzeti iz plana i da parcele i objekti ostanu i njihovom posedu, što je komisija mahom odbila. Pojedini vlasnici su ukazali da, zbog dugoročnog plana koji na ovoj lokaciji predviđa proširenje Betanije, godinama ne mogu da raspolažu svojom imovinom, a jedan od podnosilaca prijave naveo je da je na parceli u svom vlasništvu planirao poslovni objekat, da je uložio mnogo novca i da bi mu proširenje Betanije nanelo nesagledive posledice.

Među onima koji su protiv proširenja Betanije nalaze se i pojedini lekari koji žive u ovom delu grada, a koji u primedbama poručuju da “apsolutno shvataju i podržavaju izgradnju i modernizaciju zdravstvenih ustanova, ali u ovom slučaju ne vide svrhu oduzimanja parcele”. Jedan od podnosilaca žalbi je nezakonito podigao garažu na parceli koja nije njegova, a potom se žalio da ne može da je zadrži.

Usvajanje plana je prvi korak ka zvaničnom prelasku na dela, ali u ovom trenutku nije moguće precizirati kada će se planirani radovi izvoditi.

Izvor: 021
Foto: Pixabay