Početna Gradske teme Odbornici Skupštine Grada danas zasedaju na sednici zatvorenoj za javnost

Odbornici Skupštine Grada danas zasedaju na sednici zatvorenoj za javnost

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Odbornici Skupštine Grada Novog Sada danas će zasedati dva puta, od čega će jedna sednica biti zatvorena za javnost. Odbornici opozicije traže da se ne narušava javnost rada gradskog parlamenta.
Kako je predviđeno, druga “tajna” sednica imaće dve tačke dnevnog reda: Odluku o organizaciji i radu organa Grada Novog Sada u ratnom i vanrednom stanju i Odluku o određivanju subjekta odbrane preko kojih građani Grada Novog Sada neposredno zadovoljavaju osnovne potrebe u ratnom i vanrednom stanju.

Kako iz skupštine javlja reporterka Radio televizije Vojvodine, odluka gradskih vlasti da tu sednicu zatvori za javnost naišla je protest opozicije.

Odbornici Demokratske stranke i radikala kažu da neće potpisati dokument kojim se obavezuju da detalje o sednici neće iznositi u javnost.

Oni tvrde da su se odluke tog karaktera donosile i ranije i da nikada sednice nisu bile zatvorene za javnost, pa da za tako nema razloga nešto ni sada.

Predstavnici vlasti svoj stav brane pozivajući se na Zakon o odbrani koji definiše službenu tajnu.

Skupština grada Novog Sada optužila je juče pojedine medije “za tendenciozam i širenje zluradih informacija i komentara, koji ukazuju na to da se Grad Novi Sad priprema za rat”.

Skupštine grada je ocenila da su mediji izveštavanjem o današnjoj sednici koja će biti zatvorena za javnost “uznemirili javnost polučinjenicama”.

Skupština se pozvala na Zakon o odbrani (član 29), kojim je propisano da su organi jedinica lokalne samouprave, u okviru svog delokruga rada, odgovorni, kako za sopstvene pripreme za odbranu tako i za stanje priprema za odbranu privrednih društava, drugih pravnih lica i preduzetnika, preko kojih građani neposredno zadovoljavaju svoje potrebe ili se preko njih realizuju zadaci iz Plana odbrane Republike Srbije.

Iz Skupštine grada su ocenili da građani “ne treba da imaju razlog za brigu, već nasuprot tome, treba da imaju još veći stepen sigurnosti kroz saznanje da lokalna samouprava u saradnji sa državnim organima pravovremeno i preventivno deluje i obezbeđuje maksimalan nivo bezbednosti u skladu sa Zakonom u slučaju bilo koje vanredne situacije koja se može dogoditi na teritoriji grada”.

Na prvoj, “javnoj” sednici raspravlja se o 32 tačke dnevnog reda. Nju su obeležili novi protesti otpuštenih radnika Informatike i njihovih kolega koji su odbornike “pozdravili” salvama zvižduka.

Autor: Tanjug, RTV