Početna Gradske teme Odbornici traže da se spreči gradnja solitera u centru

Odbornici traže da se spreči gradnja solitera u centru

0

galens_idejno_resenje_600

Odbornička grupa Demokratske stranke podnela je prigovor na izmene urbanističkog plana kojim se predviđa gradnja solitera u centru grada na mestu privremenog parkinga u Ulici Narodnih heroja.

U obrazloženju primedbe datoj na javnom uvidu, a koju će pre nego što plan dođe pred Skupštinu grada razmatrati Komisija za planove, navodi se da odbornici DS traže da se prostor nameni za kuturu i javne sadržaje.

Zahtevamo da se lokacija obuhvaćena ovim planom, na uglu Bulevara Mihajla Pupina i Ulice Narodnih heroja, kao jedna od retkih preostalih slobodnih parcela u centru, nameni svim građanima, tako što će se na njoj predvideti javni sadržaji i slobodan gradski i parkovski prostor. U okviru javnih sadržaja, dominantno zahtevamo sadržaje kulture, koji najviše nedostaju Novom Sadu. Takođe, zahtevamo da ovi, novoplanirani objekti namenjeni kulturi, ne prelaze najvišu spratnost okružujućih objekata, a to je visina do P+5 koliki je objekat bivšeg Interservisa (najviši objekat od “komšijskih”) – stoji u prigovoru na izmene Plana generalne regulacije prostora za mešovitu namenu između Bulevara Evrope, Bulevara cara Lazara, Ulica Stražilovske i Žarka Zrenjanina, Bulevara Mihajla Pupina, Ulica Jevrejske i Futoške.

Odbornici DS su obrazlažući prigovor naveli i da je planom predviđen preuveličan primer “investitorske arhitekture” ili “arhitekture Grbavice”, razmera kakvih do sada u Novom Sadu nisu viđene.

U ponuđenom rešenju, arhitektura nije dovoljno savremena da bude turistička atrakcija, a nije ni dovoljno tradicionalna da se uklopi u sliku Novog Sada. Svojom spratnošću bi trajno uništila pogled na grad sa Tvrđave ili pogled na ulicu Bulevara Mihajla Pupina, pa i Kralja Aleksandra. Tačnije, ovaj objekat bi bio još jedan korak ka uništenju centralne gradske zone. Takođe, svojim sadržajem, objekat nikako ne doprinosi jezgru Novog Sada. Poznato je da u gradu, usled velike ekonomske krize, ima napretek poslovnih i stambenih prostora na prodaju i iznajmljivanje, pa se ne vidi čemu bi još jedan stambeno-poslovni objekat ove veličine koristio. Novi Sad je u deficitu sa parking mestima, a ovim objektom se uništava i ono malo parkinga koji postoje u centru. Objekat toliko velikih kapaciteta, kao što je predloženi, svakako bi doprineo još većem stvaranju gužve u delu grada gde već postoji problem parkiranja – navode demokrate.

Oni su takođe predložili i da ako već treba da se izađe u susret investitorima koji žele da grade solitere od 13 spratova i 40.000 kvadrata, grad treba da opredeli parcelu na prostorima u gradu gde je to već predviđeno, kao što je Bulevar Evrope.

Zašto se baš na ovom mestu planira stambeno-poslovni objekat ove veličine? Jedini interes ovde može biti dodatni profit za privatnog investitora, jer je poznato da je cena kvadrata stana ili lokala mnogo veća u centru grada, nego na periferiji, dok je cena izgradnje identična – stoji u prigovodu na plan regulacije.

Javni uvid u kom je bilo moguće podneti prigovore je završen u sredu 4. novembra, a kako 021.rs saznaje prigovor odbornika DS-a nije jedini koji je stigao u JP “Urbanizam” i odnosi se na ideju lokalnih vlasti da dozvoli firmi “Galens invest” da sagradi poslovno-stambenu zgradu do 13 spratova u visini Glavne pošte na mestu gde je do sada bila predviđena petospratnica.

Predlogu da se umesto predviđene petospratnice sagradi zgrada od 40.000 kvadrata i 13 spratova do sada se pored predstavnika opozicije usprotivio i deo novosadske javnosti, među kojima su i arhitekte koje su se prve oglasile i javnosti otkrile šta se priprema u izmeni plana, ali Gradska vlast odbija da plan povuče navodeći da ovim podržavaju investicije u Novi Sad.

Autor i foto: 021.rs