Početna Gradske teme Odela iz “Noviteta” uskoro na ruskom tržištu

Odela iz “Noviteta” uskoro na ruskom tržištu

0

suit-926510_640

Odela iz “Noviteta”, novosadske tekstilne fabrike, uskoro bi trebalo da se nađu na tržištu Rusije. Ovaj izvozni posao, kako najavljuje Srđan Lazarević, direktor “Noviteta”, podrazumeva i povećanje broja zaposlenih, odnosno, zapošljavanje, i to pre svega stručnih tekstilaca.

“Novitetu”, koji trenutno zapošljava pedesetak radnika je, objašnjava Lazarević, potrebno još toliko radnika, kako bi mogli da odgovore zahtevima partnera iz Rusije.

Nadamo se da ćemo uspeti da zaposlimo bar 10 novih radnika, a naravno, naš konkurs je uvek otvoren, jer nam hronično nedostaju stručni radnici – kaže Lazarević.

Kvalitetne radne snage ovog profila, nažalost, na tržištu rada gotovo da i nema, i to je veliki problem, koji bi morao sistemski da se rešava. Kada bi bilo dovoljno radnika, naša tekstilna industrija, i to ne samo “Novitet”, mogla bi ponovo da zauzme mesto na svetskom tržištu.

“Novitet”, koji posluje u sastavu “Zekstre”, kako napominje Lazarević, na tržištu Rusije će se pojaviti pod svojim imenom, odnosno, gradiće sopstveni brend.

Dosad su odela i proizvodi iz naše fabrike bili prisutni na tržištu Zapadne Evrope, pre svega u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji… – ističe Lazarević.

Sada imamo priliku da se okušamo i na tržištu Rusije, gde planiramo da se probijemo pre svega kvalitetom. Upravo zbog toga, važni su nam iskusni radnici, koji mogu da odgovore izazovu šivenja odela. Taj posao je mnogo komplikovaniji od nekih manjih poslova u tekstilnoj industriji, a radnici se za njega obučavaju i do dve godine.

Realno je da u Rusiju dođemo sa kolekcijom jesen-zima 2016. – predočava Lazarević.

Plan je da se predstavimo manjim serijama, naravno, vrhunskog kvaliteta, i da postignemo neku vrstu ekskluzivnosti. Naravno, za veće serije još nemamo kapaciteta, jer se računa da dnevno, po radniku, iz pogona mogu da “izađu” dva kompletna odela.

Situacija u “Novitetu”, koje je, pre dvadesetak godina zapošljavao i po nekoliko stotina radnika, napominje Lazarević, i dalje je prilično teška, ali, stvari se popravljaju.

Već dve godine redovno isplaćujemo zarade od 25.000 dinara i putne troškove – dodaje Lazarevć.

Račun nam je i pored toga blokran već tri godine, tako da je poslovanje otežano. Ipak, verujem da fabrika može da se izvuče iz ove teške situacije.

“Novitet”, i pored toga što je u Novom Sadu, nema svoju prodavnicu. Ranije ih je bilo nekoliko, i to u strogom centru grada.

Ova situacija bi trebalo da se izmeni – naglašava Lazarević.

Naši lokali su u zakupu i pravimo planove da u bar jednom od njih ponovo otvorimo našu prodavnicu.

Obim proizvodnje za tržište Rusije, objašnjava Lazarević, zavisiće od interesovanja koje će za proizvode novosadske fabrike pokazati posetioci sajma koji se u Moskvi održava od 23. do 26. februara, i na kom će, posredstvom partnera, biti prisutan i “Novitet”.

Izvor: Novosti
Foto: Pixabay.com