Početna Gradske teme Odloženo suđenje novosadskom investitoru za prevare sa stanovima

Odloženo suđenje novosadskom investitoru za prevare sa stanovima

0

Dokazni postupak protiv investitora Save Babića iz Novog Sada, okrivljenog da je pre desetak godina oštetio više od 70 kupaca stanova i placeva, uz duple prodaje na sedam lokacija u gradu, odloženo je juče u novosadskom Višem sudu.

Na suđenje nije došao niko od sedmoro svedoka i oštećenih koji su bili planirani da daju izjave. Protiv dvojice svedoka predsednica veća sudija Slobodanka Gutović donela je rešenje o novčanom kažnjavanju, a policiji će biti naloženo da pronađe boravišta četvoro oštećenih. Takođe, pokušaće se dostava poziva još jednom svedoku, ovog puta na adresi njegove firme u Sremskoj Kamenici.

Kako “Dnevnik” podseća, protiv Babića je podignuto više optužnica koje su spojene pa se može očekivati će Više javno tužilaštvo precizirati optužni akt pred sam kraj postupka. Okrivljeni se brani sa slobode. Optuženi se brani sa slobode od 2013. godine, kad je pušten iz pritvora.

Prema nekim nezvaničnim računicama, okrivljenom se pripisuje da je prisvojio više od 1,5 miliona evra. Na prethodna dva ročišta u maju ove godine, izjave su davali oštećeni i svedoci, a ozlojeđeni kupci su dolazili da ispričaju svoje slučajeve.

Oštećena Slavica S. kazala je na prethodnom rošištu u maju ove godine da je htela sinu da kupi stan, a da je on ostao bez tih kvadrata, a ona bez para, i dodala da joj nije ostalo novca ni za parnični postupak.

Takođe, bivši saradnik okrivljenog Goran D, čija je tadašnja firma u to vreme imala oko 60 zaposlenih a sada je u stečaju, kazao je na prethodnom ročištu da su njih dvojica ušli u zajednički posao u Ulici Danila Kiša 40–42, ali da su iskrsli problemi koji su odložili završetak zgrade oko dve godine.

Bilo je planirano da se objekat, započet 2006, završi za dve godine, a radovi su okončani za više od četiri. Planirana je izgradanja 45 stanova, jednog poslovnog prostora i garaža. Na kraju, zgrada je u celosti useljena. Neočekivano se ispostavilo da je jedan stan na placu na kojem je trebalo da se stari objekat objekat sruši a novi izgradi, opštinski, a da je je žena koja je stanovala u njemu preminula. Pozvao sam ga i rekao za problem za koji mi nije prethodno rekao, a on mi je odgovorio da će sve biti u redu. Kasnije sam čuo da je on kupcima stanova govorio da sam ja kriv za kašnjenje. On je stanove prodao, a novac zadržao. Tužio sam ga u parničnom postupku, koji nije završen, za 57.000 evra“, rekao je on.

On je dodao da je Sava Babić u celosti namiren po svim tačkama ugovora i aneksa.

Glavni pretres će se nastaviti 9. oktobra, uz saslušanja oštećenih i svedoka.

Izvor: Dnevnik

Foto: Pixabay