Početna Gradske teme Odlučeno ko je projektant rekonstrukcije centra Novog Sada

Odlučeno ko je projektant rekonstrukcije centra Novog Sada

0

Uprava za građevinsko zemljište i investicije odabrala je kompaniju “Andzor engineering” iz Novog Sada da napravi tehničku dokumentaciju za parterno uređenje najužeg centra Novog Sada.

Vrednost ovog posla premašuje 22 miliona dinara. Dobavljač ima rok od 300 dana za isporuku tehničke dokumentacije.

Projektant treba da isplanira popločavanje, ozelenjavanje i uređenje javne rasvete i urbanog mobilijara kao što su klupe i kante. Takođe, potrebno je da isprojektuje uređenje saobraćajnih tokova za prolazak kola, biciklista i pešaka, uz koridore za službe snabdevanja, vozila komunalnih i hitnih službi.

Kako smo ranije pisali, tenderom je obuhvaćeno 6,82 hektara u koji spadaju Pozorišni trg, Uspenska ulica, prolaz do planiranog polukružnog trga na mestu sadašnje montažne garaže iza SNP-a, planirani polukružni trg i Prolaz Miloša Hadžića, plato ispred starog bioskopa JNA (sada dvorište banke), deo Njegoševe ulice, Trg slobode, Ulica Modene, deo Ulice Ilije Ognjanovića, Ulica Kralja Aleksandra i prolaz uz Menratovu palatu.

Tender je usledio nekoliko meseci nakon arhitektonskog konkursa koji se bavio istom temom. Međutim, u konkursnoj dokumentaciji UGZI nije obavezao projektanta da koristi nagrađene radove, ali je naveo da se oni mogu koristiti u celosti ili u delovima.

Prema tim idejnim rešenjima, centar Novog Sada je gotovo u celosti behatoniran, a bio bi smanjen i prostor za zelene površine, što možete da pogledate OVDE.

Kako se može videti u budžetu grada za ovu godinu, za parterno uređenje dela centra obezbeđeno je 28,6 miliona dinara. S obzirom da se na tehničku dokumentaciju izdvaja veći deo tog novca, radovi na uređenju se mogu očekivati najranije sledeće godine.

U 2020. bi trebalo da bude izdvojeno 250 miliona, a naredne godine 300 miliona dinara. Podsetimo da će Novi Sad 2021. godine biti Evropska prestonica kulture, što je jedan od dodatnih razloga za rekonstrukciju dela starog jezgra grada.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay