Početna Gradske teme Održan 23. Pozorišni maraton u Somboru „Teatar na filmu, film u teatru“

Održan 23. Pozorišni maraton u Somboru „Teatar na filmu, film u teatru“

pozoriste

Sombor je od 14. do 21. juna bio regionalna prestonica kulture u kojem je po 23. put održan pravi praznik za sve zaljubljenike i poštovaoce teatra, Pozorišni maraton. Višedecenijska tradicija koju neguje Narodno pozorište u Somboru, sa maratonom festivalskih razmera, kojim se završava pozorišna sezona, ustanovljena je još davne 1992. godine i svojim kvalitetom opstaje do danas na radost svih poklonika ove divne umetnosti.

tanja boskovic

Čast da otvori 23. Pozorišni maraton pripala je velikoj umetnici, glumici Tanji Bošković, nakon čega je počeo programski deo. U sklopu maratona, izložbu STVARAM POZORIŠTE – ISPRED I IZA SCENE, Vojislava Voje Kilibarde otvorio je direktor Sterijinog pozorja Miroslav Miki Radonjić.
Publika je ove godine mogla da vidi 18 predstava iz Srbije i regiona, i sveopšti utisak je da je program bio zaista pažljivo odabran i da je selektorski rad upravnika Mihajla Nestorovića za svaku pohvalu.

mali mi je ovaj grob

Pitali smo ga: U čemu je tajna uspeha?

“Ovo je festival na koji ljudi rado dolaze, da se opuste i uživaju na sceni, oko scene, da se druže. Recept za uspeh je jednostavan, selektovao sam predstave koje su mi bile najzanimljivije u prošloj godini sa prostora bivše Jugoslavije. Sama tema ‘Teatar na filmu, film u teatru’ me je usmerila da biram predstave koje su filmovane ili su po filmovima urađene predstave i po tom konceptu sam se trudio da izaberem najbolje. Ono što je specifično za naš festival je ta interakcija između publike i glumaca, koja je jedinstvena, i zbog koje se i glumci i ljubitelji pozorišta uvek rado vraćaju”, izjavio je Nestorović.

bajaga

Da je zaista tako, uverili smo se jer je za svaku predstavu tražena karta više, prepuna sala zadovoljnih lica, radost lepršave igre na sceni i opuštanje posle predstava u teatarskom kafeu su doprineli vrhunskom ugođaju. Poseban poklon je svakako bio koncert Bajage, upriličenim pretposlednje večeri festivala kao i završna žurka koja je priređena koncertom grupe Makao. Predstavom iznenađenja “Dvadeset tri u dvadeset i četiri” po tekstu Milivoja Mlađenovića i Dušana Jovića, u izvedbi ansambla domaćina, završena je ova atraktivna manifestacija. Tradicionalno su dodeljene nagrade koje dodeljuje upravnik pozorišta za najboljeg glumca ansambla koju je ove godine dobio Saša Torlaković za ulogu Živote Cvijovića u predstavi “Doktor Nušić”, kao i nagrada za najbolju glumicu koja je pripala Milici Janevskoj za ulogu Savke u “Doktoru Nušiću”, dok je Erika Vujić dobila nagradu za scenografiju. Ako bi me pak pitali da vam izdvojim jednu predstavu koja je na mene ostavila najjači utisak, zaista bi me stavili na Tantalove muke, jer je svaka imala posebnu čaroliju i opravdala svoje učešće dobrim scenskim postavkama, adapatacijom, režijom i glumačkim umećem. Organizatori su se potrudili da festivalska čarolija traje sedam dana, kao san letnje noći koji ne jenjava, prepuni utisaka svi se već unapred radujemo narednom festivalu, koji će sigurno opravdati naša velika očekivanja…

festival

Autor: Bojana Šević
Foto: Milan Đurđević