Početna Gradske teme Održan drugi protest “Jedan od pet miliona”

Održan drugi protest “Jedan od pet miliona”

0

Drugi protest građana pod parolom “Jedan od pet miliona – Stop krvavim košuljama” počeo je okupljanjem građana kod Srpskog narodnog pozorišta.

Građani su nosili zastave Srbije i Vojvodine, kao i različite antirežimske transparente.

Građanima su se obratili docentkinja Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Bojana Bodroža, profesorka Filozofskog fakulteta u Beogradu Ivana Spasić, studentkinja Akademije umetnosti u Novom Sadu Tea Vukadin, a moderator je bio glumac Milorad Kapor.

Nakon govora, krenula je protestna šetnja.

Građani su išli Jevrejskom ulicom, zatim su skrenuli na Bulevar oslobođenja, potom u Maksima Gorkog do zgrade RTV-a, te do zgrade Pokrajinske vlade.

Protesti se šire Srbijom i sve veći broj gradova iz sedmice u sedmicu se priključuje Beogradu, odakle su prvi protesti počeli pre oko dva meseca. Novosađani su prvi put izašli na ulice u organizaciji inicijative “Jedan od pet miliona” prošlog petka.

Više od 70 profesora, asistenata, saradnika i istraživača sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu dalo je podršku građanima koji protestuju u više gradova Srbije. Podršku građanima dali su već Filozofski fakultet u Beogradu, Fakultet političkih nauka i Pravni fakultet u Beogradu. Uz njih je stalo još 144 profesora i saradnika sa različitih državnih univerziteta u Srbiji, među kojima su i pojedini novosadski profesori sa Akademije umetnosti, Fakulteta tehničkih nauka, Poljoprivrednog i Prirodno-matematičkog fakulteta.

Podršku protestima dali su i advokati širom Srbije.

Izvor i foto: 021