Početna Gradske teme Održan edukativni seminar „Kreativne radionice u zdravstvenom vaspitanju dece uzrasta 6 do...

Održan edukativni seminar „Kreativne radionice u zdravstvenom vaspitanju dece uzrasta 6 do 10 godina“

Grad Novi Sad Seminar (1)

Član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Zoltan Horvat otvorio je edukativni seminar „Kreativne radionice u zdravstvenom vaspitanju dece uzrasta 6 do 10 godina“ koji organizuje Institut za javno zdravlje Vojvodine, a namenjen je vaspitačima, učiteljima, pedagozima i psiholozima iz PU „Radosno detinjstvo“ i osnovnih škola sa teritorije Grada Novog Sada. Tom prilikom, u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata, predstavljen je edukativni kalendar pod nazivom „Zdravi i srećni u 2016. godini“ koji je Institut pripremio u okviru projekta „Edukativni kalendar za decu za 2016. godinu“, a koji sufinansira Gradska uprava za zdravstvo Grada Novog Sada.

Edukativni kalendari su veoma značajni, a to potvrđuje i činjenica da se već 15 godina u kontinuitetu nastavlja njihovo izdavanje. Čitav niz tema vezanih za zdrave stilove života promovišu se kroz ovaj kalendar, a na današnjem edukativnom seminaru će se nastavnici, vaspitači, pedagozi i psiholozi obučavati za rad u kreativnim radionicama. Kalendari će biti podeljeni PU „Radosno detinjstvo“ i nižim razredima osnovnih škola a to će znatno doprineti podizanju nivoa zdravstvenog vaspitanja, a samim tim i zdravlja Novosađana – istakao je prof. dr Zoltan Horvat i dodao da gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević pruža veliku podršku ovoj i sličnim akcijama koje organizuje Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Grad Novi Sad Seminar 3

Predstavnica Instituta za javno zdravlje Vojvodine doc. dr Snežana Ukropina zahvalila se Gradu Novom Sadu na saradnji i podršci tokom proteklih 15 godina i dodala da je cilj ove akcije da se kod najmlađih kategorija stanovništva sprovede preventivna procedura u kojoj će se edukovati ne samo deca, već i vaspitači i učitelji.

Edukativni kalendar obrađuje teme zdravog stila života kao što su pranje ruku, higijena tela, oralno zdravlje, fizička aktivnost, pravilna ishranu, prijatne emocije, zatim dva sistema organa ljudskog tela, kao i najvažnije postupke koji mogu da očuvaju i unaprede zdravlje. Edukativni kalendar prati i dodatni materijal: uputstvo za rad sa decom i primeri kreativnih radionica za svaku od odabranih tema – rekla je tom prilikom doc. dr Snežana Ukropina.

Po rečima načelnice Gradske uprave za zdravstvo mr sc. med. Mile Uverić-Radović edukativni kalendar će biti distribuiran u PU „Radosno detinjstvo“ i sve osnovne škole na teritoriji Grada Novog Sada, kao i u ustanove socijalne zaštite i zdravstvene ustanove koje se bave zdravstvenom zaštitom dece.

Grad Novi Sad Seminar (2)

Izvor: Grad Novi Sad
Foto: Grad Novi Sad