Početna Gradske teme Održan “parastos” Remedovom muralu

Održan “parastos” Remedovom muralu

0

Nekoliko desetina članova opozicionih partija i građani, okupili su se juče u 17.30h u Gimnazijskoj ulici, kako bi podsetili da je prošlo godinu dana otkako je neko prekrečio grafit “Jedina istina” poznatog ‘street art’ umetnika Gija Remeda.

Kako su ukazali, lokalna vlast do danas nije utvrdila ko je počinilac.

– Ovaj mural prekrečen je u gradu koji je evropska prestonica kulture. To je titula na koju treba svi da smo ponosni, a ovaj čin je velika sramota. Vladajuća SNS ima ideologiju da podržava sve što je lažno i nepravedno, a ovaj mural bio je sve suprotno tome, zbog toga je prekrečen. Nadam se da će se nepravda ispraviti i da će Novi Sad postati grad istine – naveo je student Milan Vujić.

Radivoje Jovović iz Saveza Antifašista Vojvodine naveo je da svi znaju motiv prekrečavanja murala, a ne i ko su počinioci.

– Znamo da vladajuće strukture ne razumeju umetnost i kulturu i da žele da je zloupotrebe u korumpirane svrhe. Krečenje grafita jeste čin zastrašivanja. Implicitno nam se ukazuje da treba da budemo mirni i pokorni. Mi nećemo odustati, stajaćemo ovde sa našom decom kada oni budu doživeli konačan pad. Ma koliko nas bilo malo, nećemo odustati dok ovaj grad ne postane slobodan – kazao je on.

Građani su razvili plakat “Volim Novi Sad” i potom se potpisivali. Skup je nosio naziv “Parastos muralu”.

Podsetimo da su radnici koji nisu želeli da se predstave građanima, a imali su i dizalicu firme “Green planet 021”, prekrečili mural, ali da i pored obećanja gradske vlasti, nikad nije utvrđeno ko je uništio ovo umetničko delo. U nedeljama koje su usledile, na istom mestu je crtan “kural”, odnosno skoro svakodnevno su se iscrtavanjem kurala nadmudrivali građani i nepoznate osobe koje su prekrečavale poruke na zidu. Danas je zid gde je bio mural išaran porukama kojima se građani protive uništavanju murala.

Nekoliko meseci nakon što mu je uništeno delo, Novi Sad je posetio i sam autor Gija Remed, koji je novi mural, ali drugog sadržaja, nacrtao u Ulici Doktora Hempta.

Izvor i foto: 021