Početna Gradske teme Održana ceremonija vađenja Časnog Bogojavljenskog krsta iz Dunava

Održana ceremonija vađenja Časnog Bogojavljenskog krsta iz Dunava

plivanje za krstom4

Na tradicionalnom skupu povodom plivanja za Bogojavljenski krst u Sremskoj Kamenici, kojoj je prisustvovao član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin nakon liturgije održane u Hramu presvete Bogorodice, krst je spušten do Dunava nadomak stadiona “Fruškogorac”. S obzirom na to da je trenutno na snazi zakonska zabrana plovidbe Dunavom, ljudi prijavljeni za plivanje su umesto takmičenju, pristupili svetom činu vađenja Časnog Bogojavljenskog krsta iz reke Dunav.

“Plivanje za Časni krst se u Sremskoj Kamenici održava po četvrti put i sada možemo da kažemo da je ovo preraslo u tradicionalno okupljanje Novosađana. Zahvaljujući izuzetno dobroj saradnji između policije, vojske, žandarmerije, crkve i gradske uprave, i ove godine smo kroz harmoniju i ljubav sve uspešno realizovali. Mi smo poštovali zakon u pogledu zabrane plovidbe Dunavom, tako da nije kao svake godine bilo plivanja, već je preko četrdeset odvažnih pojedinaca, kroz jedan čin požrtvovanja ušlo u hladnu reku i poljubilo krst. Iako ove godine nije bilo tog klasičnog takmičenja, složni smo u stavu da su ovogodišnji pobednici svi oni koji su ušli u hladni Dunav čime su pokazali odlučnost i snagu svoje vere. Želim da se zahvalim svim organizatorima i učesnicima, a posebno plivačima koji su danas pod neuslovnim okolnostima ušli u Dunav, za ljubav svoje vere”, rekao je Ognjen Cvjetićanin.

plivanje za krstom6

Prota Gavrilo Milovanović, sveštenoslužitelj hrama presvete Bogorodice u Sremskoj Kamenici, osvetio je Časni i Životvorni krst, dajući blagoslov plivačima. Časni krst ima posebnu simboliku, cilj plivanja za njega na Bogojavljenje je dobijanje božijeg blagoslova i on predstavlja simbol zdravlja za sve ljude koji plove i koji će ploviti tom rekom. Ove godine učestvovalo je više od 40 ljudi, a među njima su bili pripadnici policije, vojske, žandarmerije, sportskih klubova, studenti i drugi.

Autor: NsHronika