Početna Gradske teme Održana konferencija “Energetske perspektive i izazovi”: Preko puteva i stranputica nafte do...

Održana konferencija “Energetske perspektive i izazovi”: Preko puteva i stranputica nafte do gasne slagalice i “zelenog” Balkana

0
Ministar Aleksandar Antić otvara konferenciju "Energetske perspektive i izazovi"
Ministar Aleksandar Antić otvara konferenciju “Energetske perspektive i izazovi”

U sklopu manifestacije “Međunarodni dani energetike i investicija” juče je u Master centru Novosadskog sajma, okupivši veliki broj posetilaca, sa velikim uspehom održana regionalna konferencija pod nazivom “Energetske perspektive i izazovi”, koju je u saradnji sa kompanijama iz energetskog sektora i Srbije i regiona organizovala “Color Press Grupa”.

Događaj podržan od strane vrsnih poznavalaca energetskih izvora i najvećih stručnjaka u oblasti energetike, svečano je u ime Vlade Republike Srbije otvorio ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić koji je zahvalivši organizatorima najpre naglasio ogroman značaj ovakvih foruma kao idealnih platformi za razmenu ideja i kreiranje strategija, a potom i istakao da je energetika najvažniji resurs koji svaka zemlja ima. Sa tvrdnjom da je Srbija bez sumnje i ikakvog preterivanja, energetski gledano, najznačajnija zemlja u regionu, ministar je sa ponosom ukazao na sledeće:

Srbija je prva država članica Energetske zajednice koja je u svoj zakonodavni okvir implementirala Treći energetski paket. Srbija odgovorno posmatra budućnost, i ostaće posvećena primeni i evropskog zakonodavstva i svih pozitivnih primera u modernom svetu, i verujem da ćemo u tom smislu postati ne samo lideri u usvajanju već i u implementaciji svih tih rešenja koja treba da omoguće da energetika ostane i dalje mesto u kome će se Srbija ubrzano razvijati.

Ambasador Kraljevine Holandije u Beogradu, njegova ekselencija Hendrik G. C. Van der Dool
Ambasador Kraljevine Holandije u Beogradu, njegova ekselencija Hendrik G. C. Van der Dool

Reč je potom dobio ambasador Kraljevine Holandije u Beogradu, njegova ekselencija Hendrik G. C. Van der Dool, koji je izrazio podršku i saosećanje sa onima koji su pogođeni poplavama, a potom kroz primer svoje zemlje koja se zvanično smatra 15. ekonomijom sveta, pokušao da ukaže na to da se uspešna ekonomska priča bazira isključivo na dobrom i održivom korišćenju resursa.

Freek Janmaata - šef Ekonomskog odeljenja Delegacije EU u Srbiji
Freek Janmaata – šef Ekonomskog odeljenja Delegacije EU u Srbiji

Nakon kratkog izlaganja Freek Janmaata, šefa Ekonomskog odeljenja Delegacije EU u Srbiji, za govornicu je stala Anna M. Boulos i pomalo oštrim, ali čini se na činjenicama utemeljenim stavovim, razmrdala sve prisutne i ukrala njihovu pažnju do kraja svog obraćanja. Ekonomski ataše US ambasade tvrdi da se u proteklih godinu dana na planu energetike u Srbiji nije mnogo toga promenilo, kritikujući pritom zavisnost naše zemlje od Rusije.

Anna M. Boulos - ekonomski ataše US ambasade
Anna M. Boulos – ekonomski ataše US ambasade

Energetska sigurnost temelj je nacionalne sigurnost, a diversifikacija temelj energetske sigurnosti. Imajući u vidu da u Srbiji nema raznovrsnosti u energetskom sektoru smatram da ona samim tim nije sigurna. Svetski energetski Savet ocenio je Srbiju najnižom ocenom D u oblasti energetske sigurnosti – istakla je.

Panel 1: "Putevi i stranputice nafte u 2016"
Panel 1: “Putevi i stranputice nafte u 2016”

Prvi panel nazvan “Putevi i stranputice nafte u 2016” protekao je u izlaganju i diskusiji učesnika o tome kako ratna i druga previranja u sveta, ali najpre na Bliskom Istoku, utiču na formiranje cene sirove nafte.

Vera Kalinić
Vera Kalinić

Vera Kalinić, predstavnica “Euro Petrola” ukazala je na prokletstvo država koje imaju naftu jer su meta geostrateških sukoba, a politički analitičar Branko Radun naglasio je da postoje dve škole mišljenja oko nafte – jedna kaže da su privredni faktori determinante, a druga da su geostrateški interesi presudni.

Branko Radun
Branko Radun

Dr Dragan Govedarica, docent na Katedri za naftno-petrohemijsko inženjerstvo Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu govorio je o transformaciji naftno-petrohemijske industrije kao i razlozima koji su dovodili do velikih promena, dok je Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije jasno podvukao da cena nafte uvek reflektuje određene geopolitičke činjenice i da tek sa oporavkom Kine možemo da očekujemo i odgovarajuću cenu nafte.

Dragan Govedarica
Dragan Govedarica
Tomislav Mićović
Tomislav Mićović

Case study Dušana Bajatovića o “Srbijagasu” protekao je u atmosferi promovisanja Srbije kao potpuno otvorene za saradnju i sa drugim zemljama osim Rusije dokle god su ponuda i uslovi prihvatljivi, ali i analizi i postignućima ove kompanije koja je, kako njen prvi čovek kaže, “iako godinama obeležavana kao gubitaš, zapravo spasila veliki broj preduzeća i time sprečila pad privredne aktivnosti u zemlji.”

Dušan Bajatović - generalni direktor JP "Srbijagas"
Dušan Bajatović – generalni direktor JP “Srbijagas”

Sa zadovoljstvom želim da vam saopšim da je ‘Srbijagas’ u prošloj godini poslovao sa dobitkom od tri milijarde. Najveći gubici bili su u periodu kad je Vlada određivala cenu gasa, kad smo isporučivali ogromne količine gasa koje nisu plaćane i kad su kursne razlike bile ogromne. Onog momenta kad je došlo do proterivanja socijalne politike, do uspostavljanja političke volje, desio se profit od 13.7 milijardi dinara – istakao je direktor JP “Srbijagas” i izjavio da ugovor sa “Gaspromom” ne predstavlja nikakav rizik za njegovo preduzeće, da to što “Srbijagas” nudi nema nigde u Evropi, i da pre 2018. nikako ne možemo imati realnu diversifikaciju.

Panel 2: "Gasna slagalica, Jug, Turska, Bugarska, Krk..."
Panel 2: “Gasna slagalica, Jug, Turska, Bugarska, Krk…”

Panel “Gasna slagalica, Jug, Turska, Bugarska, Krk…” otvorio je kratkom prezentacijom predstavnik “Gasprom Exporta”, Sergej Komlev, i na samom početku vrlo otresito naglasio da nije istina da svi problemi Srbije, kada je reč o ovom pitanju, potiču iz partnerstva sa “Gaspromom”, i aludirajući na izlaganje gospođice Boulos nazvao to propagandom. Potom je podsetio na dobar odnos Rusije i Srbije, i saradnju koja datira još iz 1979. godine.

Milan Đukić
Milan Đukić
Jovica Budimir
Jovica Budimir
Tomislav Vojnić Purčar
Tomislav Vojnić Purčar

U razgovoru koji je predvodio Milan Đukić učestvovali su još i Jovica Budimir, izvršni direktor “Srbijagasa” i Tomislav Vojnić Purčar, osnivač i direktor kompanije “Euro Gas Subotica”.

Sergej Kolmlev - predstavnik Gasprom Exporta
Sergej Kolmlev – predstavnik Gasprom Exporta
Dr Sanja Filipović bila je moderator panela "Električna energija u regionu Teslinih naslednika"
Dr Sanja Filipović bila je moderator panela “Električna energija u regionu Teslinih naslednika”

“Električna energija u regionu Teslinih naslednika” bio je treći panel po redu koji je usledio nakon pauze za ručak, a na kom je moderator bila prof. Dr Sanja Filipović sa Ekonomskog instituta u Beogradu. Ova tematska celina otvorena je višeminutnim izlaganjem tehničkog direktora “Seepex-a”, Dejana Stojčevskog, i njegovim upoznavanjem prisutnih sa osnovnim postulatima berze električne energije, da bi se potom preorijentisala na razgovor stručnjaka o razvoju ovog tržišta i ceni struje kao proizvoda.

Mirjana Filipović
Mirjana Filipović

Kad je energetika u pitanju mogu da kažem da je to trka sa preponama. Mnogo toga urađeno je do sada što je malo primetno, s obzirom na to da je uglavnom reč o podzakonskim aktima koja omogućavaju da sve funkcioniše kao jedan uređen sistem, ali jedan od sledećih koraka koji je potrebno napraviti jeste prelazak svih naših preduzeća u akcionarska društva – izjavila je Mirjana Filipović, državni sekretar ministarstva rudarstva i energetike, koja je kasnije razmatrajući proces restrukturiranja EPS-a navela problem viška zaposlenih kao ono što ostaje iza tako povučenog poteza, i ukazala na neophodnost socijalnog dijaloga kako bi se to pitanje moglo rešiti.

Cvijetko Žepinić
Cvijetko Žepinić
Seka Kuzmanović
Seka Kuzmanović

Cvijetko Žepinić, izvršni direktor preduzeća “Elektroprijenos”, i Seka Kuzmanović, direktorica ZP “Elektrokrajina a.d.” govorili su ovim povodom, i u sklopu teme, o prilikama u Banja Luci i planovima koje će njihove kompanije pokušati da sprovedu u bliskoj budućnosti.

Konstantin Simonov
Konstantin Simonov

Drugi Case study u danu pod nazivom “Globalni energetski rat”, vodio je Konstantin Simonov, generalni direktor Fonda za nacionalnu bezbednost u Rusiji. Govoreći o rešenjima izlaza iz sirovinskog ćorsokaka ukazao je na ekspanziju uljnih škriljaca, procvat zelene energetike i energetsku efikasnost, i istakao da nova budućnost leži u neograničenim rezervama ugljovodonika, u činjenici da nafta kao gorivo koje iščezava nikome neće biti potrebna, i škriljačnim tehnologijama koje će otklanjati probleme.

Panel 4: "Balkan Goes Green"
Panel 4: “Balkan Goes Green”

Konferencija je zaključena panelskom diskusijom nazvanom “Balkan Goes Green”, gde su na čelu sa Jovanom Gligorijević razmatrane klimatske promene i budućnost koja sobom nosi vetro i solarne elektrane.

Igor Aleksandrovič Majnicki
Igor Aleksandrovič Majnicki

Šef departmana “Gasprom Exporta” Igor Aleksandrovič Majnicki predstavio je najekološkije od svih goriva, LNG gorivo, koje je ekonomično, čisto i dobro za korišćenje jer ima manju emisiju štetnih gasova, prof. Dr Vladimir Katić ukazao je na značaj solarne tehnologije i postavio hipotetičko pitanje – šta bi bilo kad bi svi građani Novog Sada odlučili da na krovove postave solarne panele, čime nas je podstakao na razmišljanje, a Dragan Glišović iz “Science and Technology Parka” naglasio je da svetski trendovi donose budućnost izgradnje solarnih elektrana kao idealno rešenje budući da se brzo grade i brzo vraćaju investiciju.

Dr Vladimir Katić
Dr Vladimir Katić
Miloš Colić
Miloš Colić

Na samom kraju Miloš Colić, direktor kompanije “New Energy Sistems Vetropark” Kovačica, govorio je o izazovima, ali i prednostima izgradnje vetroparkova, a naučni novinar Nikola Zdravković upoznao je prisutne sa značajem Sporazuma iz Pariza kao jednim od ključnih dokumenata našeg doba i upozorio da najveći problem klimatskih promena leži u nepoznanicama koje iz njih mogu da proisteku, i u činjenici da zapravo ne znamo šta nas čeka i da ne možemo da predvidimo klimaske prilike čak ni za 2030. godinu.

Konferencija "Energetske perspektive i izazovi" 2016

Autor: Marija Milošević
Foto: Color Media Communications