Početna Gradske teme Održana manifestacija “Novosadska koljada”

Održana manifestacija “Novosadska koljada”

Međunarodni festival “Novosadska koljada” održan je juče u Dunavskom parku.

Manifestacija u organizaciji udruženja “Omladinski pokret Srbije” ima za cilj promovisanje kulture, tradicije i običaja naroda koji žive u Novom Sadu. Okupilo se desetak karnevalskih grupa iz zemlje i inostranstva, kao i više stotina učesnika.

Po rečima organizatora, ideja za karneval potiče iz predhrišćanskih običaja koji su slavili rađanje mladog sunca nakon najkraćeg dana u godini. Mlado sunce se nazivalo Svarožić, a momci koji su pomoću pesme i igre odgonili zle duhove su se nazivali koledari i odatle naziv “Novosadska koljada”.

Pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović, poželeo je učesnicima dobrodošlicu i uspešno učešće na karnevalu uz promociju kulture i običaja iz sredina iz kojih dolaze.

– Grad Novi Sad je zbog svoje prebogate istorije, tradicije, običaja i kulture već decenijama ucrtan na mnoge mape, a od pre nekoliko godina i na mapu karnevalskih gradova. Ovo je već peta manifestacija u nizu, sada već tradicionalna, međunarodni karneval, koji u Novi Sad, Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, dovodi vrlo impozantan broj učesnika iz mnogih evropskih država, a pre svega iz država u okruženju – rekao je Petrović.

“Novosadska koljada” se organizuje od 2014. godine.

Izvor: 021/RTV
Foto: Novisad.rs

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here