Početna Gradske teme Održana promocija knjige “Tamna strana Sunca – Priče o melanomu” u Novom...

Održana promocija knjige “Tamna strana Sunca – Priče o melanomu” u Novom Sadu

0

Udruženje pacijenata obolelih od melanoma (UPOOM), organizovalo je promociju knjige “Tamna strana Sunca – Priče o melanomu“, u kojoj se nalaze iskustva pacijenata i lekara o borbi sa ovom opakom bolesti.

Promocija je održana u subotu, 29. maja 2021. godine u Novom Sadu, u bašti restorana “Kuća mala”, a ovaj događaj ujedno predstavlja centralnu manifestaciju Meseca borbe protiv melanoma za Vojvodinu Udruženja pacijenata obolelih od melanoma.

Naime, maj je mesec borbe protiv melanoma, najagresivnijeg tumora kože, a kao i prethodnih godina, tokom ovog meseca, Udruženje pacijenata obolelih od melanoma sprovodi niz akcija na teritoriji cele Srbije. Cilj kampanje je skretanje pažnje javnosti na važnost prevencije ove bolesti od koje iz godine u godinu oboli sve više pacijenata, kao i značaj adjuvantne terapije kao vida lečenja pacijenata u 3. stadijumu bolesti.

UPOOM je predstavio knjigu „Priče o melanomu“, u kojoj su pacijenti, članovi njihovih porodica kao i njihovi lekari i prijatelji podelili svoja iskustva sa melanomom, rakom koji je jedini vidljiv, a kod kog je lečenje završeno nakon hirurškog odstranjivanja tumora, pod uslovom da se on uoči i reaguje na vreme. Međutim, ukoliko se uočene promene zanemare, nastupaju ozbiljni zdravstveni problemi sa kojima se veoma teško boriti, a neki od pacijenata izgube životnu bitku. Lekari su nas podsetili da je u cilju prevencije, dovoljno jednom mesečno uraditi samopregled kože i jednom godišnje otići kod dermatologa.

Kao glavni uzročnik ove bolesti, pored genetske predispozicije, obeleženo je UV zračenje. U želji da se dobije taman ten, izlažemo se sunčevom zračenju kada je ono najopasnije, a veoma često se koristi i solarijum. Treba, ipak, prihvatiti činjenicu da taman ten prolazi, a rak kože ostaje za ceo život. Zato je ovom prilikom skrenuta pažnja na neophodnost adekvatne zaštite od prirodnog zračenja, kao i na potrebu potpune zabrane upotrebe solarijuma.

Drugi cilj kampanje odnosi se na primenu adjuvantne terapije, odnosno terapije koju bi primali pacijenti u 3. stadijujmu bolesti, a čiji je cilj da spreči širenje metastatskog melanoma, odnosno pogoršanje zdravstenog stanja pacijenata.

Pacijenti oboleli od melanoma počinju sa primenom terapije tek kada se bolest proširi na udaljene organe, odnosno kada dođe do metastaza, a primaju je do kraja života. Studije su pokazale da adjuvantna terapija koja se prima godinu dana, u velikom broju slučajeva sprečava dalje širenje bolesti i da daleko manji broj pacijenata prelazi u 4. stadijum bolesti, te da dalje lečenje nije potrebno.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Udruženje pacijenata obolelih od melanoma (UPOOM)