Početna Gradske teme Održana prva “Šetnja kroz nasleđe” u Sremskim Karlovcima

Održana prva “Šetnja kroz nasleđe” u Sremskim Karlovcima

0

Tačno u podne, 4. aprila, ispred Osnovne škole „23. oktobar“, u Sremskim Karlovcima krenula je povorka petih razreda ove škole u „Šetnje kroz nasleđe“. Zaputili su se ka karlovačkoj Dvorskoj bašti kako bi otkrili nove tajne tog zaboravljenog blaga ali i stekli drugačiji, zanimljiv pogled na nasleđe ovog sremskog naselja iz perspektive hortikulture i biljnog bogatstva Dvorske bašte.

Učenici Osnovne škole „23. oktobar“ priliku za ovu „šetnju“ imali su upravo u okviru realizacije projekta „Sećaš li se one Dvorske bašte“ udruženja „Eco flame“ koji je finansirala Fondacija „Novi Sad 2021“ kroz javni konkurs „Šetnje kroz nasleđe“. Ovom prilikom, prezentovan je istorijat parka kao i budući planovi za restauraciju bašte. Udruženje „Eco flame“ ovu „šetnju“ pokrenulo je povodom cvetanja dženarike, dok će naredne dve biti zakazane u vreme cvetanja lipe i paulovnije. Buđenjem javne svesti o parku i njegovom bogatstvu otvaraju se novi horizonti i mogućnosti budućeg ulaganja u razvoj spomenika prirode.

Branko Dimitrijević iz udruženja „Eco flame“ ističe važnost projekta „Sećaš li se one Dvorske bašte“ kako zbog obnavljanja ovog spomenika prirode tako i zbog edukacije mladih.

„Želimo da prikažemo Dvorsku baštu kao spomenik prirode, ali i da pokažemo ozbiljne planove da bude specijalna botanička bašta tzv. arboretum, jer Novi Sad kao univerzitetski grad nema svoju botaničku baštu. Takođe, ovo bi bila idealna prilika da studenti Univerziteta Novog Sada, Poljoprivrednog fakulteta, Prirodno – matematičkog fakulteta dođu i ovde uče o prirodi, a ne samo iz knjiga“, rekao je Dimitrijević.

Milica Rašković iz Fondacije „Novi Sad 2021“ kaže da se ovim projektom pokreću pojedinci i zajednice koje čuvaju skriveno nasleđe da ih podele sa sugrađanima sugrađanima i tako pokrenu važan dijalog koji treba da postane deo prakse grada i nakon titule.

„Kao grad sa velikom raznolikosti kultura, umetnosti i kulturnog nasleđa važno je da kao njegovi stanovnici razmenjujemo ovakve priče i stvaramo otvorene, interaktivne procese koji nam, pored čuvanja i promovisanja nasleđa mogu pomoći da se nosimo sa složenošću života. Sa druge strane ovakvi procesi podstaknuti su i na evropskom nivou kroz Evropsku godinu kulturnog nasleđa i Dane evropske baštine kada milioni ljudi tokom septembra dele slične priče širom Evrope. Dani evropske baštine prepoznaju kulturno nasleđe kao resurs na kojem se može razvijati dijalog, demokratska debata i otvorenost između kultura“, ističe Raškovićeva.

Cilj konkursa „Šetnje kroz nasleđe” je podsticanje građana da se uključe u očuvanje kulturnog nasleđa kroz savremene načine interpretacije ličnih sećanja i doživljaja.

U okviru druge faze projekta „Šetnje kroz nasleđe”, od 28. januara, kada je konkurs otvoren, do 21. februara kada je zatvoren, pristigle su 32 prijave, a odabrano je 11 projekata novosadskih udruženja koji će u mesecima koji dolaze imati priliku da na drugačiji način ispričaju priču o delu Novog Sada koji im je posebno važan, kao i da doprinesu otkrivanju novih tajni našeg grada.

Foto: Uroš Dožić