Početna Intervju dana Novosadski studenti žele niže školarine i više stručne prakse

Novosadski studenti žele niže školarine i više stručne prakse

Foto: Pixabay

Početkom aprila, na globalnom i nacionalnom nivou, obeležavaju se neki važni datumi iz različitih sfera društva, a jednu od najvažnijih društvenih sfera na lestvici socijalne hijerarhije čini studentska zajednica. Nacionalni dan studenata, koji je i Međunarodni dan studenata, četvrtog aprila do kasnih večernjih sati obeležila je novosadska studentska zajednica unutar kampusa Univerziteta u Novom Sadu. Tim povodom za NsHroniku o studentskim potrebama, željama, načinima organizovanja i poruci koju nosi Nacionalni dan studenata govori članica organizacionog tima Nacionalnog dana studenata i članica Studentske asocijacije Univerziteta u Novom Sadu Nikolina Šešlija.

Početak aprila svake godine, tačnije, četvrti april, obeležava se kao Dan studenata na međunarodnom i nacionalnom nivou. Kako biste iz ugla članice organizacionog tima Nacionalnog dana studenata opisali jedan profil prosečnog novosadskog studenta?
– Do sada sam imala prilike da učestvujem u raznim aktivnostima koje su se organizovale na Univerzitetu u Novom Sadu i samim tim sam upoznala kolege koje studiraju na drugim fakultetima. Ono što sam uočila i što bih mogla da istaknem jeste da postoji popriličan broj studenata koji su zainteresovani da uče i da se usavršavaju odnosno da se zanimaju za različite stvari nezavisno od onoga što ih primarno interesuje. Mnogi su svesni da formalno obrazovanje nije dovoljno i da neformalno obrazovanje ima veliku ulogu kako za lični tako i profesionalni razvoj. Upravo iz tih razloga, već dugi niz godina težimo da studentima između ostalog ukažemo na postojeće programe studentskih, omladinskih i strukovnih organizacija u koje mogu da se uključe.

Posmatrajući sa aspekta vašeg dugogodišnjeg aktivizma kao članice tima Studentske asocijacije Univerziteta u Novom Sadu, šta je to što studenti danas izražavaju kao svoje želje i potrebe?
– Ono što je studentima veoma zanimljivo jesu predavanja i radionice koje se odnose na sticanje i poboljšanje određenih veština. Takođe, sve je veći broj onih koje interesuje preduzetništvo, ali takođe i da čuju primere uspešnih ljudi, a koji su nekada studirali na Univerzitetu u Novom Sadu.

Zbog čega se studenti najviše odlučuju za studiranje na Univerzitetu u Novom Sadu? Da li, prema vašim saznanjima, studentima nedostaju neki smerovi koje bi želeli da studiraju na Univerzitetu u Novom Sadu?
– Razlozi su različiti i svaki student ima određene motive i razloge zbog kojih se odlučuje na to da studira na Univerzitetu u Novom Sadu. Što se tiče smerova, nisam do sada imala priliku da čujem da li neki smer nedostaje, ali je činjenica da postoji veliki broj onih koji bi da se dodatno edukuju ili usavršavaju iz određenih oblasti koje nisu u uskoj vezi sa njihovom strukom.

Kada govorimo o studentskom glasu koji treba da se čuje, na šta se novosadski studenti najčešće žale? Da li većina njih želi da ode iz Srbije nakon studija?
– Uslovi i kvalitet studiranja su različiti na svakom fakultetu, stoga su i iskustva različita. Takođe, treba se uzeti u obzir i to da su očekivanja studenata različita pa samim tim se neki studenti manje ili više žale na određene faktore. Ono što bi se moglo izdvojiti kao najčešće, prema mom iskustvu, jesu visina školarine i manjak praktičnog znanja.

Koliko ste zadovoljni aktivnošću studenata unutar Studentske asocijacije Univerziteta u Novom Sadu i njihovim prisustvovanjem različitih predavanja koje organizuje Asocijacija?
– S obzirom na to da studiramo po Bolonjskom sistemu koji podrazumeva obavezno prisustvo studenata na većini predavanja i vežbi, samim tim studenti imaju manje vremena na vannastavne aktivnosti. Uprkos tome, studenti nalaze vremena za studentsko organizovanje tako da smo za sada zadovoljni njihovim učešćem.

Kakvu poruku nosu Nacionalni dan studenata?
– Da studenti nisu pasivni primaoci informacija nego da su oni ti koji mogu i treba da donose promene koje su od koristi za društvo i zajednicu.

Autor: Anđela Zec
Foto: Privatna arhiva, Pixabay