Početna Gradske teme Održana sednica koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim...

Održana sednica koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama

0

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i v.d. načelnika Policije u Novom Sadu Goran Radonjić prisustovali su sednici Koordinacionog tela za borbu protiv nasilјa u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Grada Novog Sada koja je održana u Gradskoj kući, a povodom nezapamćene tragedije koja se dogodila u OŠ “Vladislav Ribnikar” u Beogradu. Članica Gradskog veća za obrazovanje Dina Vučinić predsedavala je sednicom čija je tema bila stanje bezbednosti u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Grada Novog Sada.

Pre početka sednice gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić uputio je izraze saučešća porodicama nevino stradalih u ovom strašnom zločinu i nadu u brz oporavak teško povređene dece i njihove nastavnice, a mi ćemo se kao društvo, kako je rekao, dugo oporavlјati od svega.

“Cilј sastanka, koji sam hitno sazvao, je da sagledamo sve aspekte bezbednosti naše dece, da vidimo šta smo to uradili do sada, i šta još moramo da uradimo da bismo sprečili ovakve zločine. Pružamo apsolutnu podršku predlogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o pomeranju starosne granice za krivčinopravnu odgovornost dece, sa 14 na 12 godina. Činjenica je da smo kao Grad dosta toga uradili kada je reč o prevenciji i o tome svedoči postojanje Koordinacionog tela za borbu protiv nasilјa u osnovnim i srednjim školama, ali kada vam se dogode ovakve tragedije onda se pitate da li i šta može još da se uradi. U svih 39 osnovnih škola na teritoriji Grada Novog Sada završene su dodatne obuke Pedagoško-psiholoških službi, sekretara i direktora škola. Proteklih godinu dana dodatno smo prešli sva pravila postupanja u situacijama kada je ugrožena bezbednost dece u školama. Nastavlјamo sa obukama za 16 srednjih škola od ovog meseca, a od jeseni ćemo na ova predavanja pozvati roditelјe i sve zainteresovane. Novi Sad tuguje zbog ove strašne tragedije i još jednom izražavam najdublјe saučešće porodicama nevinih žrtava”, rekao je gradonačelnik Đurić.

Članovi Koordinacionog tela razmatrali su stanje bezbednosti u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Grada, i razgovarali o planovima za naredni period, odnosno o nastavku obuka za pedagoško-psihološke službe, sekretare i direktore za sve srednje škole na teritoriji Grada. Obuke podrazumevaju informisanje o svim oblicima i nivoima nasilјa i načinima uklјučivanja institucija, a od jeseni će na ova predavanja biti uklјučeni prosvetni radnici i roditelјi.

SOS telefon u okviru Koordinacionog tela funkcioniše preko godinu dana, a nasilјe se može prijaviti telefonom na broj: 064/844-8800 ili putem elektronske pošte na adresu: koordinaciono.nasilje@novisad.rs.

Izvor: NoviSad.rs
Foto: NoviSad.rs