Početna Gradske teme Održano polufinale Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji za 2015. godinu

Održano polufinale Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji za 2015. godinu

1

Na Fakultetu tehničkih nauka održano je prvo polufinalno takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju. Prijavilo se 123 tima sa ukupno 435 učesnika. Ovo je jedanaesta godina od kako se ovo takmičenje organizuje.

Kada vidimo da stvari ne valjaju oko nas, naše nije da to konstatujemo nego da promenimo. Svih ovih godina pokušavamo da napravimo privredu koja će biti profitabilna. Mi ne privlačimo strane investitore, naša vizija je visoko profitabilna industrija koja je zasnovana na znanju naših kompanija“, rekao je Vojin Šenk, koordinator takmičenja.

Vojin Senk

Šestočlani žiri činili su Branko Bugarski, pomoćnik ministra za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj, profesor Goran Stojanović, zamenik Pokrajinskog sekretara za nauku i tehnološki razvoj, Mihailo Vesović, rukovodilac centra za inovacije Privredne komore Srbije, profesor Đuro Kutlača, sa Instituta Mihajlo Pupin, doktor Jasna Mastilović, naučni savetnik na Naučnom institutu za prehrambene tehnologije u Novom Sadu i Aleksandar Nedeljković, sada u Mainstream Premium Hosting Beograd, a do nedavno u Deloit Beograd.

2

Recenziranje poslovnih modela i tehničke recenzije uspešno je prošlo 37 timova, koji su se predstavili na takozvanom “Susretu sa potencijalnim investitorima”, održanom 10. novembra u Privrednoj komori Srbije u Beogradu. U dosadašnjim takmičenjima, od 2005 do 2015. godine, učestvovalo je ukupno 6.421 takmičar, koji su bili podeljeni u 1.649 timova. Bilo je prijavljeno ukupno 2.359 inovacija, a obuka je sprovedena kroz 340 treninga.

3

U novosadskom polufinalu predstavilo se šest timova od kojih je troje prošlo u finale. Drugo polufinale održava se 4. decembara u Poslovnom centru Metalac u Gornjem Milanovcu, gde će se predstaviće takođe šest timova. Finale je zakazano za 24. decembar sa početkom u 20 sati u Studiju 9 u Košutnjaku, uz direktan prenos na RTS-u.

Ovogodišnji nagradni fond iznosi 5 miliona dinara. Organizator takmičenja je Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja, a za realizaciju su zaduženi Fakultet tehničkih nauka, Privredna komora Srbije, Zavod za intelektualnu svojinu i RTS.

Autor i foto: Ljiljana Kozarev