Početna Politika Vučević: Potpisan memorandum sa Lirom

Vučević: Potpisan memorandum sa Lirom

388708_161863303918342_1427701361_n

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je danas da je sa američkom Kompanijom Lir (Lear) potpisan Memorandum o namerama kojim ta kompanija pokazuje zainteresovanost za investiranje u Novom Sadu.
Vučević je rekao novinarima da memorandum nije dostupan javnosti na insistiranje investitora, ali da on suštinski sadrži zainteresovanost kompanije Lir da otvori fabriku u kojoj bi bilo zaposleno najmanje 2.000 ljudi.

Nadam se da ćemo do kraja decembra uspešno završiti pregovore sa Lirom oko ugovora, jer ima nekoliko ugovora od kojih je najvažniji podrška vlade Srbije, odnosno SIEPA za otvaranje novih radnih mesta, a Grad Novi Sad sa svoje strane sprema podsticajne mere u smislu opremanja pozicije industrijske radne zone i proizvodne hale u kojoj bi ta kompanija radila“, rekao je Vučević.

On je podsetio da je druga amrička kompanija, Delfi (Delphi), već u Novom Sadu iznajmila jednu privatnu halu i da je izvršila obuku dela zaposlenih u svom pogonu u Rumuniji te da pregovara sa jednom takođe privatnom kompanijom oko kupovine fabrike u Novom Sadu.

Ukoliko to bude realizovano biće to sjajna vest za sve građane Novog Sada. Nadam se samo da ćemo uspešno odgovoriti zadatku u smislu pronalaženja radnika koje te kompanije potražuju pošto će se raditi o većem broju“, istakao je Vučević.

Prema njegovim rečima, napravljen je veliki iskorak napred u pogledu dolaska investitora, jer, kako je naglasio, Novi Sad nikada nije bio bliže dolasku tako velikog investitora u oblasti proizvodnje, a ovde se radi o velikim renomiranim svetskim proizvođačima iz oblasti autoindustrije.

Pregovori nisu jednostavni i zbog toga ne razumem pojedine političke činioce kada stvaraju atmosferu koja treba da utiče negativno na dolazak investitora u Novi Sad. To je zaista pitanje odgovornog ponašanja prema svom gradu i svojoj zajednici. Nadam se da ćemo uspešno završiti pregovore, jer bi to bio ogroman uspeh za Novi Sad i sigurno posle najmanje tri decenije to bi bio prvi put da dođe neka strana kompanija i da u oblasti proizvodnje otvori nekoliko hiljada radnih mesta“, rekao je Vučević.

On je napomenuo da bi pored nekoliko hiljada neposredno zaposlenih još najmanje isti broj bio indirektno uposlen obavljajući usluge koje su neophodne, a podstaknut bi bio i rad gradskog prevoza.

Vučević je naglasio da bi za Novi Sad u svakom pa i političkom smislu bio značajan dolazak američkog investitora, pored ruskog Gaspromnjefta, odnosno NIS-a.

Lir je američka kompanija koja se bavi proizvodnjom presvlaka za automobilska sedišta i električnih kablova za auto – industriju, a u 34 zemlje sveta zaposljava više od 132.000 radnika.

Sedište Kompanije je u Mičigenu u SAD.

Autor: Tanjug