Početna Gradske teme Ogromna količina otpada ugrožava lepotu Kamenjara

Ogromna količina otpada ugrožava lepotu Kamenjara

0

kamenjar-zatrpan-sutom

Staro korito Dunava na Kamenjaru, više od godinu dana, zatrpava se zemljom i građevinskim otpadom. Ništa se nije moglo promeniti ni izlaskom na teren inspektora, a ni apelom meštana. Ogromna količina otpada ugrožava lepotu Hagle i Kamenjara, kao i njihov ekosistem, a Grad i Pokrajina međusobno prebacuju odgovornost.

Staro korito Dunava, zvano Hagla ili Duboka bara, koje se nalazi između Kamenjara i dolme, stanište retkih vrsta biljaka, riba i ptica, gubi se pod gomilom građevinskog otpada. Jezero koje sada ima nizak vodostaj, uskoro bi moglo potpuno nestati.

Ja sam jedan dan, iskreno, sedeo tu i brojao. Sigurno je bilo 20-30 kamiona, što se tiče jezera. Za onaj drugi deo tamo, gde su danas i bežali sa mesta zločina, sigurno je, po mojoj slobodnoj proceni, preko 1.000 kamiona, istovarenih sa raznih mesta u gradu, sa raznih gradilišta po gradu“, tvrdi za RTV Bojan Jakešević, NVO “Priroda i društvo”.

Kada govorimo o odlaganju šuta, odnosno nekog nusproizvoda koji nastaje na gradilištima, bitno je da svoj posao kvalitetno odradi Gradska komunalna inspekcija, jer ona je nadležna da prati tokove tog šuta odnosno tog otpada koji nastaje na gradilištima. I gde se on transportuje, gde se odlaže“, objašnjava pokrajinski sekretar za urbanizam graditeljstvo i zaštitu životne sredine Slobodan Puzovićć

RTV je došao do zapisnika vodnog inspektora na osnovu kojeg je, još prošle godine, utvrđeno da je na pomenutim lokalitetima nasuto više desetina kamiona šuta, komada asfalta, peska i zemlje.

Na naše pitanje, zbog čega se to i dalje dešava, iz Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u kratkom telefonskom razgovoru, rečeno nam je da je to u nadležnosti Grada.

Iz Komunalne policije Grada odgovoreno nam je, da ovaj lokalitet nije njihova, već pokrajinska nadležnost.

Da li se ovaj deo grada nalazi ni na čijoj zemlji ili je ovo samo još jedan dokaz prebacivanja odgovornosti?

Autor i foto: RTV