Početna Gradske teme Oko 3.000 Novosađana primilo treću dozu: Uskoro punkt kod Katedrale, sve više...

Oko 3.000 Novosađana primilo treću dozu: Uskoro punkt kod Katedrale, sve više zaraženih nakon odmora

0

Oko 3.000 Novosađana primilo je treću dozu vakcine protiv kovid-19 u poslednjih nedelju dana.

Treća doza je na raspolaganju od 17. avgusta i to za one koji dobiju poziv i obaveštenje da je od druge doze prošlo više od šest meseci, kaže za RTV direktor Doma zdravlja “Novi Sad” Veselin Bojat.

On napominje da nevakcinisani Novosađani i dalje dolaze na prvu dozu, pa je to od četvrtka do ponedeljka učinilo oko 1.450 građana.

On navodi da je većina ljudi koji su ovih dana primili treću dozu dobila poziv, dok se neki javljaju zato što je proteklo šest meseci od druge doze. Pitanje koje se najčešće postavlja je koju vakcinu primiti.

“Ukoliko su osobe primile prve dve doze Sinofarm vakcine zbog određenog faktora rizika, treba da prime i treću dozu Sinofarma, a oni koji nemaju faktore rizika, mogu da se vakcinišu i Fajzerovom vakcinom kao trećom dozom”, objašnjava Bojat.

Bojat dodaje da će vakcinalni punkt na Novosadskom sajmu koji je zatvoren, ovih dana biti iseljen, dok je u planu nekoliko manjih punktova kako bi se na taj način približili Novosađanima.

“U toku sledeće nedelje će proraditi i jedan vakcinalni punkt u samom centru pored Katedrale, imaćemo novi punkt pored upravne zgrade Doma zdravlja na Limanu 3, imamo vakcinalni punkt u objektu na Novom naselju. U dogovoru sa Gradom otvorićemo i nekoliko manjih vakcinalnih punktova, radimo na pronalaženju lokala. Takođe, autobus za vakcinaciju će ovih dana krenuti da obilazi urbane mesne zajednice i na taj način ćemo se još više približiti našim sugrađanima”, ističe Bojat.

On kaže da je u Novom Sadu više od 50 odsto vakcinisanih sa obe doze, ali da treba krenuti sa agresivnijom kampanjom jer se sve više građana nakon godišnjih odmora javlja sa simptomima kovida.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay