Početna Gradske teme Oko 300 kilometara nelegalne vodovodne mreže u Novom Sadu

Oko 300 kilometara nelegalne vodovodne mreže u Novom Sadu

Prema procenama Investiciono tehničkog sektora, u Novom Sadu trenutno ima oko 300 kilometara nelegalno sagrađene vodovodne mreže koja je priključena na sistem JKP “Vodovod i kanalizacija”.

Ovaj problem najčešće je zastupljen u naseljima gde je ranije bilo mnogo slučajeva divlje gradnje, a uporedo s tim, izgrađene su i čitave nelegalne vodovodne mreže. Takva mreža građena je u delovima grada koji su bili nekadašnje vikend zone (poput onih na sremskoj strani – Tatarsko brdo, Paragovo, Popovica, Bocke, delovi Petrovaradina, itd.), ali i na bačkoj strani grada (Sajlovo, delovi Veternika, Klise, Adica, itd.).

U poslednjih nekoliko godina, JKP “Vodovod i kanalizacija” je zajedno sa Gradskom upravom za građevinsko zemljište i investicije izgradilo više desetina kilometara vodovodne i kanalizacione mreže u pomenutim naseljima, te priključilo više od 2.000 domaćinstava na novoizgrađene mreže. Većina nelegalnih korisnika je privremeno evidentirana i sa njima je sklopljen Sporazum o privremenom korišćenju te im se na osnovu toga i naplaćuje utrošena voda. Svake godine ekipe JKP “Vodovod i kanalizacija” u proseku evidentiraju oko 200 slučajeva nelegalnog priključivanja na vodovodnu mrežu. Nelegalni priključak se može privremeno evidentirati samo ako se nalazi na nelegalno izgrađenoj vodovodnoj mreži koja ima ugrađen glavni vodomer, a ne postoje uslovi za legalno priključenje, kao i uslov da nelegalna mreža nije spojena na magistralne cevovode.

Naime, poslednje dve decenije 20. veka veliki broj objekata građen je bez građevinske dozvole. Samim tim, građena je i nelegalna infrastruktura u koju spada i vodovodna mreža. Prema pretpostavkama, još uvek postoji grupa korisnika koja ne plaća utrošenu vodu, a nalaze se na našem sistemu vodosnabdevanja. Obaveza ekipa JKP “Vodovod i kanalizacija” jeste da evidentiraju sve ovakve objekte i za početak, s njima upravo i sklope Sporazum o privremenom korišćenju.

JKP “Vodovod i kanalizacija” ima nultu toleranciju prema nelegalnom priključivanju na legalno sagrađenu vodovodnu mrežu. Svi oni građani, koji na ovakav način pokušaju da se priključe, suočiće se sa prijavom podnetom Komunalnoj inspekciji i automatskim isključenjem sa vodovodne mreže.

Da bi neko bio legalno priključen na vodovodnu i kanalizacionu mrežu neophodno je pre svega da postiji izgrađena legalna vodovodna i kanalizaciona mreža na koju se objekat može priključiti, kao i da je objekat koji se priključuje u potpunosti legalizovan.

Izvor: NSU
Foto: Ilustracija/Pixabay