Početna Gradske teme Procenuje se koje popravke Varadinskog i Mosta slobode su od prioriteta

Procenuje se koje popravke Varadinskog i Mosta slobode su od prioriteta

Gradska uprava raspisala je tender za odabir firme koja će proceniti stanje Mosta slobode i Varadinskog mosta i dati preporuke koje radove treba hitno obaviti.

U konkursnoj dokumentaciji se navodi da je Most slobode, sagrađen 1980. godine i popravljan nakon bombardovanja u periodu od 2002. do 2005, izuzetno velik i tehnički veoma složen objekat i da najmanji radovi na oštećenju iziskuju značajna finansijska sredstva, tako da firma koja dobije posao procene mora da napravi plan za bar dve faze popravki. Uprava za građevinsko zemljište i investicije (UGZI) je napomenula da bi prva faza popravki oštećenja Mosta slobode mogla da košta do 20 miliona dinara.

Dok za ovaj most nema detalja koja su oštećenja, UGZI je za Varadinski most naveo da je ovaj most sagrađen 2000. godine, da zbog nedostatka finansijskih sredstava nije do kraja završen i da nije dobio upotrebnu dozvolu. Grad je naveo da antikorozivna zaštita unutrašnjih delova sandučastih nosača nikada nije urađena, kao ni popravka oštećenih spoljnih površina rečnih stubova.

U dokumentaciji, Grad podseća da je 2008. godine već rađena jedna procena oštećenja Varadinskog mosta, ali da nova nije obavljena do danas. Pre više od decenije procenjeno je da je potrebna sanacija sistema za odvođenje površinskih voda, sprečavanje pojave vode u sanduku glavne konstrukcije mosta, sanacija srednjih stubova sa ležištima, sanacija nedostataka na glavnoj konstrukciji, sanacija rasvete u sanduku mosta, sanacija prilaznih rampi, antikorozivna zaštita i da se obavi uvid u infrastrukturne objekte koji su ugrađeni u most.

Pored toga, 2008. godine je urađena dopuna projekta neophodnih radova i dodato je da je potrebno na Varadinskom mostu ukloniti skele sa stubova tri i četiri i sanirati betonske površine stubova, obalskih stubova, potpornih zidova i ograda na levoj obali i zidova stepeništa na desnoj obali Dunava.

Za sada nema informacija o tome koliko bi novca iz budžeta bilo izdvojeno za sanaciju Varadinskog i Mosta slobode i kada bi ovi radovi mogli da uslede.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay