Početna Gradske teme “Oko sokolovo” uskoro “krstari” Novim Sadom, plaća se 45,9 miliona za pet...

“Oko sokolovo” uskoro “krstari” Novim Sadom, plaća se 45,9 miliona za pet vozila

0

Novi Sad će platiti 45,9 miliona dinara za isporuku pet vozila koja će se koristiti za sistem “Oko sokolovo”.

Još uvek nije poznato koji model vozila će “krstariti” gradom, ali je cena jednog, sa pratećom opremom i softverom, gotovo 78.000 evra. To je nešto skuplje od celokupne vrednosti kupovine deset električnih bicikala koji će biti korišteni za istu namenu.

Vozila će gradu isporučiti kompanije “Stojanov auto” zajedno sa “Ada System”, koji su bili jedini ponuđači. Prema ugovoru, oni imaju rok od 60 dana da isporuče automobile, što znači da bi “Oko sokolovo” sa radom na ulicama vojvođanske prestonice moglo da počne početkom novembra.

Svako vozilo koje će koristiti komunalna milicija za kažnjavanje nepropisnog parkiranja imaće pet kamera sa mogućnošću snimanja u uglu od 360 stepeni, uz prepoznavanje registarskih tablica. Takođe, imaće četiri kamere visoke rezolucije koja će snimati non-stop, a koristiće se za analizu situacija. Uz to dolazi i druga oprema neophodna za identifikaciju prekršioca.

Uvođenjem ovih vozila, uz deset električnih bicikala, Novi Sad će biti među retkim gradovima u Srbiji koji će primenjivati ovaj sistem za kažnjavanje nepropisno parkiranih vozača. Upotrebu je započeo Beograd pre dve godine, a nedavno je sa primenom počeo i Niš.

Lokalne vlasti su prethodno saopštile da očekuju efikasnije kažnjavanje nepropisnog parkiranja, a osim toga, vozila će kontrolisati stanje na kolovozima, dok će sa e-biciklima biti rešen problem bahatog parkiranja u pešačkim zonama, na trotoarima i biciklističkim stazama.

Kazne za ove prekršaje su 250.000 dinara za parkiranje na zelenoj površini za pravna lica, 25.000 dinara za fizička lica koja parkiraju na zelenoj površini ili drugoj površini koja nije definisana kao površina za parkiranje, a pravno lice mora da plati 150.000 dinara ukoliko je vozilo parkirano na nepropisnom mestu koje nije zelena površina.

Gradska uprava je saopštila da punu funkcionalnost ovog sistema očekuje do kraja ove godine, dok će u prvim danima primene “procesuirati” više od 1.000 prekršilaca dnevno.

Izvor: 021.rs
Foto: Printscreen