Početna Gradske teme Okrivljeni ne priznaje da je udario advokaticu Enike Veg

Okrivljeni ne priznaje da je udario advokaticu Enike Veg

0

U novosadskom Osnovnom sudu juče je otvoren glavni pretres protiv penzionisanog farmaceutskog tehničara Srbe Stojiljkovića (72) iz Novog Sada, okrivljenog da je lane 4. septembra u hodniku suda udarcem u lice teško povredio novosadsku advokaticu dr Enike Veg, a potom napustio Palatu pravde i otišao u nepoznatom pravcu.

Okrivljeni je juče pred većem kojem predsedava sudija Jelena Vranješević Tovilović izjavio da je razumeo optužni akt i da ne priznaje delo ometanja pravde koje mu se stavlja na teret, a da je optužnica delimično tačna. Potom je dodao da ne prihvata izjavu iz zapisnika koja stoji u spisima, za koju stoji da je dao u Tužilaštvu nakon privođenja iz policije, uz opasku da je on nju samo potpisao, ali da njen sadržaj nije čitao i da nije tačan.

– Smatram da nisam kriv. Ne ostajem kod navoda svoje odbrane, kako je zapisano da je izneta u novosadskom Osnovnom javnom tužilaštvu, niti kod iskaza datog kod sudije za prethodni postupak – kazao je juče okrivljeni i potom, posle mnogobrojnih zamerki na postupanje pravosudnih organa, na insistiranje predsednice malog veća počeo konkretno da opisuje događaj zbog kojeg se našao na optuženičkoj klupi.

– Ja i moja vanbračna supruga smo bili u kancelariji sekretarice predsednika Osnovnog suda nakon što je ročište u kojima su ona i moj sin stranke sukobljene protiv druge strane koju zastupa advokatica dr Enike Veg kasnilo. Supruga je sedela na klupi, dok je sin gledao na monitoru podatke o predmetu zbog kojeg smo bili tog dana bili u sudu, a ja sam trebao da budem prisutan u statusu javnosti. Supruga je u suzama tražila da sazna kako to da ročište za predmet star više od dvadeset godina kasni u startu oko pola sata. Sin jedinac mi je zbog takve revnosti suda više puta bio u predinfarktnom stanju. Radi se o nerazumno dugom procesu, u kojem smo oštećeni za veliki novac. Ođednom sam kroz otvorena vrata kancelarije u kojoj smo bili video žensku kosu boje kakvu ima dr Enike Veg. Izašao sam u hodnik, dok su supruga i sin ostali u kancelariji, nisam video telo i lik advokatice, i ja sam u mraku možda zakačio advokaticu. Nisam primetio da je ona pala. Nije bilo polemike s njom, kako su neki mediji pisali, nisam je udario, možda sam je zakačio ramenom i odgurnuo, ali to nije bilo namerno. Zatim sam izašao iz suda i taksijem otišao do stana u kojem smo nekad, pre licitacije za njegovu prodaju, živeli, posle toga se ničega ne sećam.

On je dodao da je kasnije čuo od svog sina da ga je povređena advokatica pitala zašto je on to uradio.

– Mediji su kasnije pisali da sam pobegao i da me je policija u uspešnoj akciji lišila slobode. To nije tačno, ja samo nemam poverenja i veru u policiju iz Novog Sada i Bačke Palanke, čiji pripadnici su me tražili telefonom na moj broj koji je bio dostupan, ja sam im rekao da ću se predati beogradskoj policiji i tako sam i učinio – kazao je juče optuženi, koga su na saslušanje priveli iz pritvora.

On je dodao da vodi više sporova, neki su završeni, a jedan, u kojem dr Enike Veg zastupa suprotnu stranu, traje 29 godina.

– Meni i mojima je stoga ugrožena egzistencija kao i zdravlje – kazao je Stojiljković.

Na pitanje punomoćnika oštećene advokata Vladimira Beljanskog da li zaista smatra da advokatica Veg ima toliku moć da donosi presude i utiče na njihove izmene, optuženi je rekao da ona može to da radi, ali ne formalno.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 11. i 12. februar, kao i 11. mart, kada se očekuje kraj suđenja.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay