Početna IT & Business U Novom Sadu postavljen prvi dvosmerni automat za kriptovalute

U Novom Sadu postavljen prvi dvosmerni automat za kriptovalute

0

U poslednje vreme među Novosađanima, došlo je do povećanog interesovanja za trgovinu kriptovalutama, što je rezultiralo i postavkom prvog dvosmernog automata u gradu, na kojem je moguća kupovina najpopularnijih kriptovaluta u svetu.

Nakon Beograda i Novi Sad od nedavno pruža mogućnost građanima da koriste usluge kriptoaparata, jer se kod građana Srbije beleži pozitivan trend za trgovinom tom vrstom valuta, što će i Novom Sadu omogućiti da lakše i brže postane deo svetskog tržišta.

“Kriptovaluta je, digitalno sredstvo plaćanja razmene dobara i usluga koje je zasnovano na kriptografskom, na kriptografskoj zaštiti transakcija. Kriptovalute su decentralizovane i pocivaju na blok cejn tehnologiji, koje obezbedjuju da zapise o svim transakcijama, koje su uradjene pomoću ovih valuta budu zapisane distributivno na više lokacija i praktično ih je nemoguće menjati”, rekao je Milan Šolaja, direktor Vojvođanskog ICT Cluster.

U jednom od marketa, u Narodnog fronta, Novosađani sada imaju priliku da se upoznaju sa kriptoaparatom. Minimalni limit za korisnike je 1.000 dinara, a najviši 10.000 evra.

“Ovaj aparat omogućava dvosmerne transakcije, to znači da je moguće za dinare kupiti kriptovalute. Konkretno, trenutno omogućavamo kupovinu bitkoina, lajtkojna i tirijuma, a isto tako moguće ih je i prodati. Potrebno je da je korisnik registrovan, verifikovan da bismo bili u saglasnosti sa regulativom, i postoje određeni limiti i određena pravila”, rekao je Marko Matanović, Menažer za razvoj biznisa ECD.

Dostupnost automata doprineće još bržem širenju mreže korisnika. U svetu postoji više od 50 miliona korisnika, a kompanija ECD, tokom godine očekuje još veći broj korisnika.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay