Početna Gradske teme Ombudsman reagovao zbog 93-ogodišnje Novosađanke koja je u smeću ležala na Grbavici

Ombudsman reagovao zbog 93-ogodišnje Novosađanke koja je u smeću ležala na Grbavici

Nakon što je zaštitnik građana zatražio informacije o okolnostima slučaja nepokretne Novosađanke (93) koja živi bez porodičnog staranja, iz Centra za socijalni rad rekli su da se ona više ne nalazi u svom stanu, već da je zbrinuta “u saradnji sa zdravstvenim sistemom”.

Iz Centra za socijalni rad nisu želeli da daju više informacija o slučaju Novosađanke, pozivajući se na poverljivost podataka, tako da je nejasno da li se ona nalazi u Domu za smeštaj starih lica u Futogu ili je smeštena u neku zdravstvenu ustanovu.

Ombudsman je reagovao nakon što je iz medija došao do saznanja da ova žena, koja ima 93 godie, nepokretna i nesvesna, zatrpana smećem leži u hodniku svog stana na Grbavici.

”Ona nije u stanju da se stara o sebi, a ni Centar za socijalni rad Novog Sada ni Hitna pomoć nisu preduzeli mere iz svoje nadležnosti kako bi se toj starijoj sugrađanki bez porodičnog staranja pružila hitna neophodna pomoć i zaštita”, saopšteno je juče iz kancelarije Zaštitnika.

Nako dobijenih saznanja, zaštitnik građana je, kako se navodi, 11. maja zatražio informaciju o svim okolnostima navedenog slučaja i o preduzetim merama od Centra za socijalni rad, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć i Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnpravnost polova.

Podsetimo, starija Novosađanka je nedeljama ležala zatrpana u smeću i jedinu pomoć je dobijala od komšija koje su više puta apelovale na nadležne službe da preuzmu brigu o njoj.

Autor: Milica Ćirić
Foto: Pixabay