Početna Gradske teme Opozicija ponovo zatražila smenu direktora “Informatike2

Opozicija ponovo zatražila smenu direktora “Informatike2

0

informatika-logo

Novosadska opozicija ponovo je zatražila smenu direktora “Informatike” Dejana Čelara zbog stavke osiguranja na računu ovog preduzeća. Nakon DS, zahtev za smenu Čelara danas je ponovila i Liga socijaldemokrata Vojvodine podsetivši da je isti zahtev uputila gradskoj vlasti još 2013. godine iz više razloga.

Jedan od njih bio je nametanje osiguranja “Sogaz” na računima ovog gradskog preduzeća kao obavezne stavke. Kako LSV navodi, Informatika je preduzeće čije su delatnosti informatičke usluge i objedinjena naplata za grejanje, vodu, čistoću i održavanje zgrada te da se jednim delom finansira iz budžeta grada, odnosno iz džepova svih Novosađana.

Državna revizorska institucija je krajem decembra 2014. godine saopštila da je ova gradska firma sklopila više ugovora sa osiguravajućim društvima u kojima se javlja kao ugovarač osiguranja, dok su osiguranici korisnici objedinjene naplate, za šta nema dozvolu po Zakonu o osiguranju. Takođe, time firma krši i Zakon o javnim preduzećima“, navodi LSV i dodaje da Informatika nije sprovela javne nabavke sa osiguravajućim društvima čije se usluge nude na računima ovog preduzeća.

I Demokratska stranka je nedavno ponovila zahtev da se smeni Dejan Čelar jer su Novosađani pre više od dve godine dobijali račune Informatike na kojima je bila data stavka osiguranja domaćinstva. DS je naveo da je to preduzeće Novosađanima nezakonito naplaćivala i opomene za neplaćene račune i takođe podseća da je Državna revizorska institucija utvrdila nepravilnosti u radu ovog preduzeća na više od 120 strana.

Novi apeli da se smeni direktor Informatike usledio je nakon što je direktor beogradskog “Infostana” morao da podnese ostavku posle zahteva gradonačelnika Siniše Malog, a sve zbog uvođenja neobaveznog osiguranja od 200 dinara bez saglasnosti građana, odnosno Skupštine grada Beograda. Podsetimo, direktor novosadske Informatike Dejan Čelar je kadar Treće Srbije, partnera Srpske napredne stranke u gradskoj koaliciji i na tom mestu je od 2012.

Autor: 021.rs