Početna Kultura Mirjana Bobić Mojsilović vodila “Tihu aukciju slika”

Mirjana Bobić Mojsilović vodila “Tihu aukciju slika”

0

bobic3

U okviru manifestacije NOA- Novi Sad open art održana je aukcija pod nazivom “Tiha aukcija slika”. NOA je osmišljena sa ciljem da se promovišu mladi naši umetnici do 35 godina iz Srbije, kao i da se približi savremena umetnost građanima kroz interaktivan sadržaj.

Kao podstrek da se inspirišu mladi umetnici i kupci umetničkih dela aukciju je vodila novinarka, književnica i umetnica Mirjana Bobić Mojsilović.

bobic1

Počastvovana sam što su me pozvali da dam podstreka ne samo mladim umetnicima nego i budućim kupcima. Ovo je mali pokušaj vredan pažnje da se napravi tržište umetničkih dela, smatram da ne može biti umetnosti ako nema tržišta. Zato treba da inspirišemo i stimulišemo ljude da umesto da troše pare na skupu obuću i odeću bolje je i delotvornije kupiti sliku, skulpturu svojoj deci i generacijama koje dolaze. Najbitnije je ulaganje u sveru duha koje se zasigurno više isplati“, izjavila je Mirjana Bobić Mojsilović.

bobic

Na aukciji je predstavljeno 35 radova, čija početna cena se kretala od 150 eura pa do 4500 eura. Naziv Tiha aukcija je ova manifestacija dobila zbog pravila aukcije. Naime dok su se iznosili radovi zainteresovani kupci su na etiketu mogli da upišu broj umetničkih dela za koje su bili zaniteresovani.

bobic2

Kulturni cenatar Novog Sada, uz podršku gradske uprave za kulturu i Grada Novog Sada, je organizovao u saradnji sa galerijom Beoart-Lajveart iz Beograda drugu po redu manifestaciju NOA- Dan otvorene umetnosti koja je trajala od 5. do 11. oktobra u prostorijama Kulturnog centra. Predstavljeno je 34 umetnika. Događaj je drugačiji jer nudi otvoren pristup publici i umetniku. Prednost ove manifestacije je da umetnici dobijaju prostor za sebe na kojem mogu da prodaju svoja dela u nadi da im se predoči da i za njih postoji budućnost u Srbiji.
Organizator se potrudio da pored bogatog sadržaja u okviru Noa manifestacije bude održana radionica za decu na kojoj su prikupljena novčana srestva za migrante.
Aukcijom slika se jasno želi ukazati na vrednosti zadužbinarstva i podsetiti da su ne tako davno živeli ljudi koji su ostavljali svoja imanja za umetnost.

Autor: Ljiljana Kozarev, NsHronika.rs