Početna Sport Održan 23. Novosadski maraton

Održan 23. Novosadski maraton

0

novosadski maraton5

Danas je održan tradicionalan 23. Novosadski maraton. Prijavljeno je 500 učesnika, a organizatori su se pobrinuli da svi uzrasti učestvuju na ovogodišnjem takmičenju. Grad Novi Sad je kao i uvek podržao ovu manifestaciju u cilju promovisanja zdravog načina života.

novosadski maraton4

Kao i svakih predhodnih godina Grad Novi Sad se potrudi da učestvuje u organizaciji kako bi javna komunalna preduzeća dali podrštu Novosadskom maratonu. Potrudi ćemo se da narednih godina obezbedimo više novčanih sredstava za promovisanje maratona i povećanje broja učesknika koji učestvuju na ovako lepom događaju“, izlavila je Jelena Crnogorac predsednica Skupštine Grada Novog Sada i predsednica Organizacionog odbora Novosadskog maratona.

novosadski maraton3

Okupljanje maratonaca bilo je predviđeno u 10 časova na glavnom gradskom trgu, odakle su takmičari nastavili da trče Kejom žrtava Racije, zatim Bulevarom cara Lazara, ulicama Dr Sime Miloševića, Jiričekovom, Fruškogorskom, Bulevarom despota Stefana, Balzakovom, Ulicom 1300 kaplara, Ive Andrića, Bulevarom Evrope, Futoškom ulicom, Futoškim putem, Novosadskim putem, sve do okretnice na raskrsnici kod Veternika, te istom rutom su se vratili nazad do Trga slobode.

novosadski maraton2

Trčala su se pet maratona, dugi maraton od 42.195km, diplomatski, štafetni, pripravnički i mlađi pripravnički maraton, šetnja građana stazom dužine četiri i po kilometra, i organizovana je humanitarna trka “Za srećnije detinjstvo” koju je promovisao Crveni krst Novog Sada. U trci za srećnije detinjstvo, na maršutama od 400, 800 i 1000 metara, učestvovali su osnovci i srednjoškolci.

novosadski maraton1

 

Ove i prošle godine parola trke je bila „Imamo cilj, dođite na start“, čime je promovisan zdrav stil života. Trka je humanitarnog karaktera u okviru koje su novosadski školarci bili pozvani da učestvuju sa nama u promociji zdravih navika i života“, rekla je Ljiljana Slokar iz Crvenog krsta. Na pultu Crvenog krsta bile je postavljena kutija za priloge, prikupljeni novac biće namenjen za decu korisnika Narodne kuhinje u vidu školskog pribora, garderobe i svega što im bude potrebno. Volonteri Crvenog krsta su tokom trke radili sanitetsko obezbeđenje Novosadskog maratona.

novosadski maraton

Pored maratona u trčanju organizovana je puzijada i trka kornjača jer je ova životinja obeležje ove manifestacije. Naš novosdaski podmladak uz uložen napor, nakon nekoliko minuta upoznavanja, bilo je prvo pogleda upućenih jedni drugima, uspeo je da krene ka cilju, a samo najspretniji mališan je prešao stazu od 3 metara. Pobednik je šarmantni Gligorije koji je osvojio večeru za roditelje i dobio medalju za postignut uspeh. Među kornjačama snage su odmerile Milica i Žikica, a najbolja je bila Milica koja je osvojila friziranje za svog vlasnika.

novosadski maraton Gligorije

Na cilju su svi učesnici maratona dobili medalju i poklon paket sponzora, a tri prvoplasirane štafete u svim konkurencijama su dоbile plaketu.

Organizatori pozivaju da se Novosađani priključe sledećem maratonu i učestvuju zajedno u promovisanju zdravlja.

Autor i foto: Ljiljan Kozarev