Početna Gradske teme Organizatori: Eparhija bačka pretnjama odložila pihtijadu u Rumenci

Organizatori: Eparhija bačka pretnjama odložila pihtijadu u Rumenci

Organizatori Pihtijade u Rumenci tvrde da im je episkop bački Irinej Bulović zapretio da će biti anatemisani iz crkve uz zvonjavu mrtvačkih zvona ako ovu “pagansku manifestaciju” organizuju u vreme posta.

Kako piše list Blic, Pihtijada koja je bila predviđena za ovaj petak i subotu, posle episkopskog upozorenja je odložena. Kako kaže organizator Branislav Popović, možda je uopšte i ne upriliče jer će posle Uskrsa već biti pretoplo za pihtije. Zbog posta odložena je i druga vojvođanska “ijada” ali u Baču, koja okuplja ljubitelje kulena.
“Nismo mogli da organizujemo pihtijadu po onom minusu, ko bi nam došao, jedino to možemo da uradimo sada. Ali prvo se pobunio crkveni odbor u Rumenci, a posle i sam Irinej. Trebalo je da dođe stotinu izlagača iz svih krajeva Srbije i regiona, nisam hteo da ljudi dožive neprijatnosti i da se mi Rumenčani svađamo. Pritisak je bio ogroman i odustali smo, kaže za Blic Popović, čija manifestacija drži Ginisov rekord u najdužoj pihtiji na svetu.

Prvo ga je, dodaje, crkveni odbor upozorio da “organizuje pihtijadu u vreme časnog posta, kada se vernici duhovno pripremaju za svetu tajnu pričešća i kada treba da miruju, a ne da budu sablažnjeni na ovakav način”. Kad nisu hteli da odustanu od događaja, stiglo je i pismo Irineja koje ih je sve šokiralo.
“Ukoliko organizujete ovu pagansku manifestaciju u toku posta, pravoslavna Eparhija bačka će objaviti saopštenje i pozvati vernike da stanu u odbranu svetog posta. Za vreme održavanja pihtijade, kapije porte hrama će biti zatvorene, a sa zvonika će se svakih pola sata oglašavati mrtvačko zvono. Svi članovi Upravnog odbora Pihtijade biće anatemisani iz crkve, sveštenik neće ulaziti u njihove domove, jedino će im biti dozvoljeno krštenje dece jer ona nisu kriva za greh i ludost svojih roditelja”, saopštio je irinej organizatorima.
Meštani Rumenke kažu da imaju važnijih problema od mršenja tokom posta, ali da ne vide razlog zašto tenzije moraju toliko da se podižu zbog obične pihtije.
Iz Turističke organizacije Bača, koja organizuje Kulenijadu, potvrđuju da su zbog posta odustali od manifestacije i da će je održati posle Uskrsa. kako dodaju, sa crkvom nisu imali problema, niti im je ko pisao, već su sami odlučili.
Autor: Blic