Početna Gradske teme Orkestar harmonika AKUD “Sonja Marinković” pobednik festivala u Puli

Orkestar harmonika AKUD “Sonja Marinković” pobednik festivala u Puli

0

Orkestar harmonika Akademskog kulturno-umetničkog društva Univerziteta u Novom Sadu “Sonja Marinković”, pod dirigentskom palicom Gorana Penića, osvojio je prvo mesto i titulu apsolutnog pobednika na 42. međunarodnom susretu harmonikaša, solista, kamernih sastava i orkestara održanom u Puli.

Pored osvojenog pehara, orkestar je dobio i Kup grada Pule.

Takođe, duo “Per sempre”, koji čine Marko Basara i Marija Turšijan, proglašen je za apsolutnog pobednika u kategoriji kamerne muzike.

Članovi ansambla i učenici Muzičke škole “Isidor Bajić”, Dejan Škundrić, Georgina Bognar i Nedeljko Banjanin, osvojili su prve nagrade u solističkim kategorijama kamerne muzike, a drugo mesto u svojoj kategoriji je osvojila Marija Turšijan.

Orkestar se tradicionalno predstavlja delima domaćih kompozitora, u kategoriji C (bez dobne granice) te su izvedene kompozicije “Velika čočečka igra” Petra Konjovića i premijerno “Uvertira” novosadskog kompozitora Stevana Divjakovića. Pored tih kompozicija orkestar je izveo i Svitu broj 1 iz opere “Karmen” Žorža Bizea.

Takmičenje u Puli, koje organizuje OKUD “Istra”, traje od 1964. godine i ima veliki značaj u svetu harmonike, a orkestar iz Novog Sada po šesti put je osvojio prvo mesto. Na ovogodišnjem takmičenju učestvovali su izvođači iz 19 zemalja, a međunarodni stručni žiri okupio je neke od najboljih pedagoga iz cele Evrope.

Orkestar harmonika AKUD-a “Sonja Marinković” postoji više od 65 godina. Za to vreme nastupao je širom Evrope i na mnogim međunarodnim takmičenjima osvajao najviša priznanja, među kojima je i priznanje za najbolje ocenjeni orkestar u konkurenciji 210 orkestara u najtežoj i najzahtevnijoj kategoriji na 11. Svetskom muzičkom takmičenju u Insbruku, Austrija, 2013. godine, što ih ubraja u vodeće orkestre harmonika na svetu.

Orkestar čine učenici Srednje muzičke škole “Isidor Bajić” i njihovi profesori, studenti, kao i amateri ljubitelji muzike.

Izvor: 021
Foto: uns.ac.rs