Početna Gradske teme Osam predloga za Novembarsku povelju Novog Sada

Osam predloga za Novembarsku povelju Novog Sada

Osam kandidata predloženo je za Novembarsku povelju Novog Sada za 2021. godinu.

Komisija za obeležavanje praznika i dodelu priznanja na današnjoj sednici razmatrala je pristigle inicijative i utvrdila da je blagovremeno, do 1. oktobra, pristiglo osam predloga.

Među predloženim kandidatima za Novembarsku povelju su Crveni krst Novog Sada, profesorka Pravnog fakulteta u Novom Sadu doc. dr Dragana Ćorić, Kaćke novine, specijalista opšte medicine Snežana Jankov, Novosadska toplana, PU “Radosno detinjstvo”, Ustanova za izradu tapiserija “Atelje 61” i predsednik, osnivač i aktivista Novosadske biciklističke inicijative Marko Trifković.

Novembarska povelja Novog Sada dodeljuje se kao društveno priznanje za izuzetne rezultate i dostignuća u oblasti privrede, društvenih i drugih delatnosti, povodom obeležavanja 9. novembra 1918. godine, dana kada je srpska vojska oslobodila Novi Sad i 25. novembra 1918. godine, dana kada je Velika Narodna Skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje, donela Odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Novembarska povelja dodeljuje se građaninu i grupi građana, preduzećima, ustanovama i drugim organizacijama za negovanje demokratskih tradicija i jačanje zajedništva građana i građanki Novog Sada, privredni razvoj, duhovno stvaralaštvo, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, prosvetu i sport i druge delatnosti, humanitarne i dobrotvorne aktivnosti i ispoljavanje hrabrosti u vanrednim situacijama, spasavanje ljudskih života i sprečavanje materijalnih šteta.

Izvor: 021.rs
Foto: Printscreen