Početna Gradske teme Osmi protest “Jedan od pet miliona” posvećen borbi za ravnopravnost svih žena

Osmi protest “Jedan od pet miliona” posvećen borbi za ravnopravnost svih žena

Protestni skup “Jedan od pet miliona – Stop krvavim košuljama”, osmi po redu, koji je posvećen borbi za prava i ravnopravnost svih žena u društvu, održan je juče u Novom Sadu.

Na Pozorišnom trgu govorila je poslanica u Narodnoj skupštini dr Aleksandra Jerkov, novinar portala “Žig info” Milan Jovanović kojem je zapaljena kuća, studentkinja Filozofskog fakulteta Saška Radujkov, direktorka Centra za geostrateške studije Dragana Trifković, kao i Ivana Tanasijević iz Inicijative “Mame su zakon”.

Direktorka Centra za geostrateške studije Dragana Trifković poručila je prisutnima da joj je čast da je u Novom Sadu i da baš na ovaj dan poziva na “linč, silovanje i nasilje”, kako skupove tumači predsednik Srbije.

– Onaj koji je pretvorio Srbiju u divlji Zapad, koji je kriminalizovao celo društvo, koji taj sistem naziva demokratijom. To nije nikakva demokratija, to je anarhija začinjena primitivizmom. Za to vreme, lokalni šerifi zaključavaju i napadaju žene po kabinetima i tramvajima, ljube maloletnice, pale kuće novinarima – jer im se tako može, njih štiti Aleksandar Vučić. Svi oni su uzurpirali ovaj sistem i ovu vlast kako bi se bogatili i pljačkali ovaj narod. Neki su u tom sistemu već godinama, od vremena Slobodana Miloševića. Vrlo rado će postati deo i neke nove vlasti, ali to ne smemo da dozvolimo – poručila je Dragana Trifković.

Ona je dodala da je oličenje trenutnog sistema “novosadska princeza Maja Gojković, žena bez stava, politike i ideologije”, a koja godinama prelazi iz stranke u stranku zarad političkih interesa.

Ivana Tanasijević iz inicijative “Mame su zakon” jedna je od devet trudnica i majki koje se, uz narodnu poslanicu Tatjanu Macuru, bore za izmenu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji je uveo niz diskriminatornih mera prema ženama.

– Da li znate da, po Ustavu, svaka trudnica i majka ima pravo na posebnu zaštitu tokom trudnoće i porodiljskog odsustva? Da li znate da, po Ustavu, to pravo treba da bude zagarantovano svakoj trudnici i porodilji, nezavisno od toga da li je zaposlena ili ne? Uvođenjem uslova da majka mora biti u radnom odnosu kako bi ostvarila ova prava se direktno krše njena ustavna prava. Da li je to zlatno doba o kojem nam oni govore, oteti od trudnica, porodilja, porodica sa decom sa posebnim potrebama, penzionera? Ua za ovakvu državu! Ključna reč svih ovih nedelja, dok zajedno šetamo, je solidarnost. Svi zajedno smo u ovome i svi zajedno se zato moramo izboriti za uređenu državu, u kojoj će se poštovati i prava i obaveze, svih građana jednako – navela je Ivana Tanasijević.

Studentkinja Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Saška Radujkov pozdravila je sve prisutne, ali naročito studente koji su došli na protest iz Kampusa.

– Pored toga što sam student, ja sam i ćerka, sestra, drugarica. Jedna sam od tri miliona i šesto hiljada žena u Srbiji i jedna od pet miliona. U Srbiji nije često da četiri žene govore na protestu, ali jeste često da se žene pojavljuju u reklama za deterdžent i da rade za 200 evra u nehumanim uslovima. Takođe je često da posao daje preko stranke umesto zahvaljujući kvalifikacijama, a one žene koje nisu želele posao preko stranke – njih predsednik nudi kao jeftinu radnu snagu strancima. Ovde sam jer se borim za Srbiju u kojoj radna obaveza neće podrazumevati da žena mora da sedne u krilo SNS primitivcu koji misli da mu je članska karta bon za sve što poželi. Želim da poručim raznim Jutkama i Gašićima da nećemo dozvoliti da nas dalje ponižavate. Ova vlast, pored žena, ne poštuje ni studente, sve nas koji noćima nismo spavali da bismo položili ispite i završili fakultete, poslati uzorni i korisni građani ovog društva. Umesto nama, oni poslove daju ljudima koji su svoje diplome kupili, a naše profesore nazivaju neozbiljnim imenima – ukazala je Saška Radujkov.

Narodna poslanica Aleksandra Jerkov prisutnima je ukazala da je na protestu prisutan i novinar “Žig infa” iz Grocke Milan Jovanović, kojem je kuća izgorela do temelja, a na ulazna vrata mu je pucano iz vatrenog oružja. Jovanović se obratio prisutnima i poručio da ne sme da prestane da radi svoj posao, uprkos pritiscima koje doživljava.

– Svim damama čestitam Osmi mart, ali najviše mojoj supruzi Jeli. Supruzi koja mi je spasila život. Da nije bilo nje, ja danas ne bih bio ovde. Dragoljub Simonović je i dalje predsednik opštine Grocka. Zahvaljujući svojim partijskim drugovima i sudu, on je na slobodi, a sud danas presude donosi u ime Srpske napredne stranke, a ne u ime naroda. Ja se politikom ne bavim, ali znam da i vlast i opozicija treba da polažu račune i da rade za nas, a ne mi za njih. Vi postojite zbog nas, a ne mi zbog vas – i to se odnosi i na one koji žele da se vrate na vlast – poručio je Jovanović, koji je dobio ogromne ovacije građana.

Jerkov je skrenula pažnju da Novi Sad mora da bude zaštićen od “onih koji bi da ruše Spens, da ruše stadion, koji rasprodaju građevinsko zemljište svojim partnerima”. Prisutnima je skrenula pažnju i da se na protestu vijore brojne zastave i Srbije, ali i Vojvodine.

– U proteklih nekoliko dana, mnogo smo slušali mi iz Vojvodine o tome ko smo, šta smo, šta želimo, šta nam treba, a šta treba da zahtevamo. Ja znam da se mi ovde ne slažemo, ni mi koji smo okupljeni oko protesta, da ne pričam o drugim građanima Vojvodine i Novog Sada. Ali oko jednog se slažemo – svakome je jasno koliko je Vojvodina lojalna Srbiji i koliko je Vojvodina dala Srbiji. I zbog toga ne treba nama niko da priča ko smo i šta smo, znamo kakve su nam zastave i kakve su nam boje. Ne treba to da nam govore ni oni koji decenijama eksploatišu ideju autonomije Vojvodine da bi na njoj profitirali, a ne treba da nam govore ni oni koji su došli da nas plaše nekakvim separatizmom. Nikome građani Vojvodine ne treba da polažu račune i nikome ne treba da se pravdamo. Zato živeo slobodan Novi Sad, živela slobodna Vojvodina i živela slobodna Srbija – zaključila je Aleksandra Jerkov.

Nakon govora, građani su se uputili ka Gradskoj kući.

Kolona se kretala duž Bulevara oslobođenja, a završila se kod tržnog centra “Promenada”.

Aktivisti Lige socijaldemokrata Vojvodine pojavili su se u velikom broju sa zastavama Vojvodine na početku protesta, odvojeno od organizatora i ostalih učesnika, ali su još tokom govora napustili skup.

Učesnicima protesta su podeljene razglednice sa porukama žena koje su se suočile sa različitim oblicima diskriminacije.

Organizatori su prethodno na zvaničnim stranicama inicijative na Fejsbuku, Tviteru i Instagramu već pozvali žene da ostave poruku u kojoj će posvedočiti kako su se i kada suočile sa kršenjem svojih radnih, ljudskih i svih drugih prava, a razglednice sa njihovim svedočenjima biće poslate potpredsednici Vlade i predsednici Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorani Mihajlović.

Protesti “Jedan od pet miliona” održani su i u drugim gradovima Srbije, među kojima su Niš, Kruševac, Gornji Milanovac, Čačak, Šabac, Bor, Lazarevac, Požarevac, Leskovac, Subotica i Užice.

Izvor i foto: 021