Početna Gradske teme Osnovni sud u Novom Sadu gubi sudske predmete

Osnovni sud u Novom Sadu gubi sudske predmete

Osnovni sud u Novom Sadu je u poslednjih pet godina izgubio pojedine sudske predmete, ali nije precizirao koliko predmeta je izgubljeno i kako je do toga došlo, objavio je Vojvođanski istraživačko analitički centar VOICE iz Novog Sada.

Kako se navodi u odgovoru koji je dostavljen redakciji VOICE, u radu Osnovnog suda u Novom Sadu u poslednjih pet godina se dešavalo da sudski spisi budu izgubljeni, ali u tom sudu “ne postoji evidencija o broju izgubljenih spisa”.

Najčešći uzrok gubljenja spisa predmeta je manjak prostora za rad suda u odnosu na broj predmeta.

Jedan od predmeta koji je nedavno izgubljen, što je potvrđeno redakciji VOICE-u i u novosadskoj “palati pravde”, je postupak koji se više od deset godina vodi protiv novosadskog privrednika Stanka Krstina, koji je pokrenuo inspektor za zaštitu životne sredine zbog navodnog zagađenja.

Krstin već godinama protestuje ispred zgrada sudova i tužilaštava u Novom Sadu i Beogradu zbog gubljenja predmeta i zbog brojnih sudskih postupaka koji se protiv njega vode godinama, a vlasnik je malog preduzeća Pre-print, koje se bavi grafičkom delatnošću.

Predsednica Osnovnog suda u Novom Sadu Tamara Radović, rekla je da se u situaciji kada se spis predmeta izgubi, pokreće postupak za njihovo obnavljanje, u skladu sa odredbom člana 131 Sudskog poslovnika.

– O eventualnoj pojedinačnoj odgovornosti za izgubljene spisa predmeta odlučuje se u posebnom postupku u svakom konkretnom slučaju – rekla je predsednica Osnovnog suda u Novom Sadu.

Izvor: Beta
Foto: Pexels