Početna Gradske teme Osnovnoj školi “Aleksa Šantić” odblokiran račun

Osnovnoj školi “Aleksa Šantić” odblokiran račun

0

classroom-824120_1920

Đaci i zaposleni u osnovnoj školi “Aleksa Šantić” u Stepanovićevu, mogu da odahnu, jer nagomilani višegodišnji problemi koji su pritiskali ovu obrazovnu ustanovu, počinju da se rešavaju. Konačno, posle deset meseci, odblokiran je račun škole, a uskoro bi trebalo da stigne i upotrebna dozvola za novi deo zgrade, zabranjena za upeotrebu po nalogu inspekcije.

Mada je problem blokade računa škole u Stepanovićevu morao da bude rešen na republičkom nivou, grad je preuzeo tu obavezu na sebe, kako bi im pomogao, da škola počne normalno da funkcioniše.

Po rečima Svetlane Keleman, direktorke škole, uplatom gotovo polovine duga, koji je iznosio više od sedam miliona dinara, račun je odblokiran 1. marta, a u ponedeljak su nadležnima predali zahtev da se uplati avans za zamenu dotrajalih prozora.

Gradska uprava je platila sumu koju je škola bila obavezna da izmiri na osnovu izgubljenog sudskog spora pre nekoliko godina, zbog kojeg je i usledila blokada – predočava direktorka Keleman, koja je na tu dužnost stupila 1. juna prošle godine – Uskoro će biti rešen i ostatak duga.

Narednih dana po rečima naše sagovornice, Gradskoj upravi biće prosleđen i zahtev da se plati dobijanje upotrebne dozvole za novi deo zgrade i fiskluturne sale. Dokumentacija za tehnički pregled postoji, ali taj izdatak ranije nije bio plaćen.

Račun škole u Stepanovićevu, podsećamo, bio je blokiran od 19. maja 2015. a dugovanja su premašivala sedam miliona dinara. Račun je prvi put bio blokiran 2010, a posle tri godine čekanja da nadležne državne institucije to otklone, 2013. tadašnje rukovodstvo škole svesno pravi budžetski prekršaj i blokadu računa pretvara u dug od 1,3 miliona dinara, kako bi se normalno odvijala nastava.

Od tada dug škole se neprestano uvećavao zbog novih izvršnih rešenja, kamata i troškova sudskih procesa, a pre deset meseci usledila je druga blokada, na osnovu dopune istog sudskog rešenje zbog čega je i prvi put došlo do blokade računa.

REDOVNA UŽINA

Učenici iz Stepanovićeva u drugom poligodištu redovno dobijaju i užinu, koja im je od maja 2015. bila uskraćena zbog blokade školskog računa. Sproveden je tender, tako da je đacima omogućen obrok.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija / Pixabay.com