Početna Gradske teme Osvanuo grafit u Novom Sadu koji poziva na linč doktora Kona

Osvanuo grafit u Novom Sadu koji poziva na linč doktora Kona

0

Antisemitski grafit sa pozivom na ubistvo epidemiologa dr Predraga Kona pojavio se tokom noći na zgradi na Novom naselju.

Naime, na uglu Bulevara Jovana Dučića i Ulice Bate Brkića, neposredno pored autobuske stanice, na fasadi stambene zgrade ispisano je bilo “Dr Kona na kolac” i precrtana Davidova zvezda, što je jasna antisemitska poruka.

Antigrafit jedinica u okviru JKP “Gradsko zelenilo” prekrečila je grafit tokom dana.

Ovaj grafit mržnje nalazio se samo nekoliko stotina metara od jedine novosadske kovid ambulante koja se nalazi na Novom naselju i gde se dnevno pregleda više od 400 Novosađana, a vidljiv je svima koji prolaze Bulevarom Jovana Dučića.

Za sada nema informacija da policija istražuje ko je autor ovog grafita mržnje.

Podsetimo da je, od izbijanja epidemije, dr Kon kao jedan od istaknutijih članova Kriznog štaba često meta neprimerenih komentara na društvenim mrežama, a bilo je i više pretnji.

Poslednji takav primer bio je pre dva dana kada, na snimku iz noćnog provoda, mladić preti dr Konu i vređa ga, dok se u pozadini vidi gužva i čuju povici i smeh drugih osoba.

Kon je na ovo odgovorio na svom Fejsbuk profilu: “Heroji, veseljaci, koji mi pretite preko društvenih mreža… svoj bes okrenite protiv virusa i epidemije. Mene ostavite na miru da radim svoj posao. Napadajte virus, a ne mere koje ga usporavaju. Čuvajte zdravlje! NOSITE MASKE”,

Kako su potvrdili iz Gradske uprave, grafit je uklonjen danas oko 13 časova.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević osudio je grafit mržnje protiv doktora Predraga Kona koji je osvanuo na Novom naselju.

“Kao gradonačelnika Novog Sada, ali prvenstveno kao čoveka, duboko me je uznemirio uvredljiv grafit antisemitskog sadržaja protiv jednog od heroja našeg vremena dr Predraga Kona i cele jevrejske zajednice. Siguran sam da je to delo bolesnog pojedinca, koji na ovako sraman način veliča totalitarni režim i holokaust i to u našem Novom Sadu koji je pretrpeo ogromne žrtve od strane fašista i postao svetionik tolerancije i mirnog suživota”, naveo je Vučević.

Dodaje da će grafit hitnom akcijom antigrafitne jedinice biti uklonjen.

“Ta ljaga će pod hitno biti oprana sa novosadske fasade. Ali zahtevam od nadležnih organa da što pre ustanove ko je odgovoran za ovaj vandalizam. Apelujem i na celokupnu javnost da osudi ovakvo ponašanje, da ne dozvolimo ni jedan takav atak na ljudsko dostojanstvo. Očekujem da budemo jedinstveni u tome, da branimo i čuvamo našu Srbiju od fašizma”, rekao je Miloš Vučević.

Izvor: 021
Foto: Printscreen