Početna Gradske teme Otpustili spremačice da bi zaposlili vaspitačice

Otpustili spremačice da bi zaposlili vaspitačice

20141122_120746

Novi Sad od Republike za sada nije dobio odobrenje da zaposli 90 novih radnika u Predškolskoj ustanovi “Radosno detinjstvo”.
Ovi radnici su potrebni kako bi proradili novi vrtići u Radničkoj ulici i na Fešteru u Veterniku, kao i nadgrađeni deo vrtića u Petrovaradinu. O pokušaju Grada da poveća broj zaposlenih u Predškolskoj ustanovi 021.rs je pisao još pre nekoliko nedelja, a podsetimo zapošljavanje sledi nakon što je otpušteno 30 radnika kao mera racionalizacije.
Svi ovi vrtići trebalo je već da prorade, a u Gradu očekuju da će se to dogoditi narednog meseca. Vd načelnika Gradske uprave za obrazovanje Lidija Tomaš kaže da na nivou Grada postoji utvrđen broj ljudi koji rade u javnom sektoru i taj broj se ne sme povećavati, tako da u “Radosnom detinjstvu” sada moraju da rasporede postojeće radnike. “U Radosnom detinjstvu pojedini radnici su se prekvalifikovali pa mogu raditi kao vaspitači i oni će biti preraspoređeni u nove objekte. Za preostali broj moraćemo da se snađemo dok ne stigne odluka republičke komisije”, navodi Lidija Tomaš.
Privremeni plan predviđa da se preostali broj neophodnih radnika obezbedi tako što će iz Predškolske ustanove “biti otpušten određeni broj spremačica, a na njihova mesta bi bio zaposlen dodatni broj vaspitača”. Nedostatak spremačica nadomestio bi se tako “što bi bile preuzete one iz drugih javnih preduzeća gde su višak, a koje bi za taj posao plaćalo “Radosno detinjstvo”.
“Dnevnik” navodi da im je Lidija Tomaš, na pitanje zašto će spremačice iz “Radosnog detinjstva” biti otpuštene, ako će na njihova mesta biti dovedene spremačice iz drugih javnih preduzeća, odgovorila da one najverovatnije ipak neće biti otpuštene.