Početna Gradske teme Otvara se svratište za seksualne radnice

Otvara se svratište za seksualne radnice

ThinkstockPhotos-147914797-650x1024

Svratište za seksualne radnice, koje će voditi Udruženje “Prevent”, počeće da radi polovinom maja, na mestu koje je u blizini okupljanja devojaka i žena koje se time bave u Novom Sadu. Tamo će one moći da dobiju savete psihologa, socijalnog radnika, pravnika, pomoć psihijatra, da se testiraju na HIV, obave ginekološke i druge preglede, održavaju higijenu – tuširaju se, operu veš. Predsednik Udruženja “Prevent” Nebojša Đurasović objašnjava da se radi o programu “smanjenja štetnosti”, a usmeren je na populaciju koja se bavi uličnom prostitucijom, za koju se smatra da je pod najvećim rizikom.

Ideja projekta nije legalizacija, već da te devojke održimo što duže zdravim – kaže Đurasović.
Do onog momenta kada one odluče da promene život, mi želimo da one nemaju HIV, hepatitis C, želimo da im opšte zdravstveno stanje bude bolje, da ih edukujemo kako da se zaštite, kako da brinu o svojoj bezbednosti i o zdravlju. Brigom o tome, brinemo i o zdravlju i bezbednosti ljudi koji koriste njihove usluge, ali i njihovim porodicama i okruženju.

Svratište će, kako on kaže, podrazumevati i terenski rad predstavnika “Preventa”, kao način dolaženja do seksualnih radnica, čime se to uduženje bavi još od 2007. godine. To zahteva mobilnu medicinsku jedinicu, kao i savetovanje na terenu, deljenje kondoma, pomoć pri izradi ličnih dokumenata… Do sada, kaže Đurasović, “Prevent” je imao dobru saradnju sa seksualnim radnicama. Kao primer on navodi podatak da je, kada su tek počeli sa terenskim aktivnostima, tek oko 30 odsto njih redovno koristilo kondome, a sada je taj procenat preko 90 odsto.

Lako dolazimo do njih i sve vreme održavamo kontakt. One jedva čekaju da se Svratište otvori, jer znaju da će dobiti nešto više od kondoma i priče, moći će tu da se odmore, okrepe, popiju čaj ili kafu i da nešto pojedu, dok nama Svratište predstavalja priliku da ih edukujemo, poradimo na njihovom zdravstvenom stanju – napominje Đurasović.

Prema istraživanju koje je to druženje radilo za Institut za javno zdravlje, prosečna seksualna radnica u Novom Sadu ima 27 godina i potiče iz neke od marginalizovanih društvenih grupa.

To su mahom Romkinje sa osnovnom ili nezavršenom osnovnom školom. Na terenu imamo devojaka koje su došle sa Kosova i nemaju ni matični broj, čime automatski nemaju ni neka osnovna prava, žive bez lične karte i zdravstvene knjižice. Ima devojaka koje se bave prostitucijom zbog droge, a tu su i devojke koje jednostavno nemaju osećaj srama što se bave time i gledaju na to kao na svaki drugi posao – kaže Đurasović.

Projekat Svratišta za seksualne radnice finansira Delegacija Evropske unije u Srbiji sa 120.000 evra. Osim sprovođenja projektnih aktivnosti, Đurasović kaže da je predviđeno i da se usluga standardizuje, kako bi Svratište imalo neku komponentu održivosti, da se može licencirati i da ga može finansirati Grad…Time će takve usluge biti objedinjene na nivou države, te će se na taj način postaviti smernice za ostala takva svratišta koja bi se otvarala u Srbiji. U svemu tome, učestvovaće i 19 volontera, koji su završili obuku “Preventa”. Oni će se baviti različitim problemima, kao što su higijena ruku, zuba, kose, diskriminacija, rukovanje novcem, nasilje, zaštita… Volonterski parovi će nedeljno držati radionice sa seksualnim radnicama.

Izvor: Dnevnik
Foto: Ilustracija / Guliver / ThinkstockPhotos