Početna Politika Ištvan Pastor: Uskoro konstitutivna sednica Skupštine Vojvodine

Ištvan Pastor: Uskoro konstitutivna sednica Skupštine Vojvodine

0

sednica,-skupstina-vojvodine_660x330

Pokrajinska izborna komisija je danas na zvaničnom sajtu objavila konačne rezultate izbora za poslanike u Skupštini Vojvodine. Predsednik dosadašnjeg saziva pokrajinskog parlamenta Ištvan Pastor za RTV kaže da očekuje da će konstitutivna sednica novog saziva Skupštine biti održana relativno brzo.
PIK je utvrdila je konačne rezultate izbora za poslanike u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine po kojima je izborna lista Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje osvojila 44,48 odsto glasova ili 63 od 120 mandata.

Koalicija okupljena oko Socijalističke partije Srbije osvojila je 8,86 odsto glasova i 12 mandata, prema konačnim podacima sa pokrajinskih izbora održanih 24. aprila koje je PIK utvrdio na današnjoj sednici, a koji su objavljeni na zvaničnom sajtu te komisije.

Po deset poslanika u budućem pokrajinskom parlamentu imaće Srpska radikalna stranka (SRS) koja je osvojila 7,66 odsto glasova i koalicija na čijem čelu je Demokratska stranka (DS) sa 7,24 odsto osvojenih glasova.

Devet mandata u Skupštini AP Vojvodine imaće Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) koja je osvojila 6,43 odsto glasova, a lista Dosta je bilo ima sedam mandata i za nju je glasalo 5,54 odsto izašlih birača.

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na osnovu 4,88 odsto osvojenih glasova na pokrajinskim izborima imaće šest madata u pokrajinskoj skupštini, a dva mandata će imati lista “Mađarski pokret za autonomiju” koja je osvojila 1,71 odsto glasova, dok je jedan mandat pripao Zelenoj stranci za koju je glasalo 1,14 odsto birača.

Ostale liste koje su učestvovale na pokrajinskim izborima nisu osvojile dovoljan broj glasova da bi prešle cenzus.

Po objavljivanju konačnih rezultata izbora, aktuelni predsednik Skupštine Vojvodine ima rok od tri dana da objavi datum održavanja konstitutivne sednice na kojoj će biti izabran novi predsednik, potpredsednici i sekretar pokrajinske Vlade.

To je jedini preduslov za formiranje nove vlasti u pokrajini, izjavio je za RTV predsednik Skupštine Ištvan Pastor i dodao da očekuje da će ceo proces biti završen i pre isteka zakonskih rokova.

Ne verujem da će biti potrebno 90 dana, ne bih smeo da ulazim u nagađanja, ali mislim da će se relativno brzo povlačiti potezi. Iza te prve konstitutivne sednice će verovatno brzo uslediti nova sednica na kojoj će se doneti odluka o pokrajinskoj Vladi i nakon toga će se ona i konstituisati – kaže Pastor.

Izvor: Tanjug, RTV
Foto: vojvodina.gov.rs