Početna Gradske teme Otvaranje “Naše vertikalne bašte” na Detelinari

Otvaranje “Naše vertikalne bašte” na Detelinari

0

“Naša vertikalna bašta” otvorena je jutros u 10 sati na uglu Dr Svetislava Kasapinovića i Cankareve ulice.

Reč je o projektu koji se realizuje u okviru mikrogranting poziva Fondacije “Novi Sad 2021” za uređenje javnih prostora.

Kako su organizatori saopštili neophodno je bilo poneti marker, flomaster ili hemijsku kako bi onaj ko želi obeležio sadnicu kao svoju ili na licu mesta zasadio novu (sadnice, humus i saksije bili su pripremljeni).

– Pozitivna uloga vertikalne bašte ogleda se u termoregulaciji i smanjenju zagađenosti vazduha, ali i smanjenju uticaja buke i efekta toplotnog ostrva – povećanje srednje temperature vazduha u urbanim sredinama u odnosu na okolinu, apsorbovanju atmosferskog taloga, a može biti prirodno stanište ptica i insekata. Vertikalne bašte, na više načina pozitivno deluju na gradsku sredinu i lјude koji u njoj borave. Oni pre svega obogaćuju vazduh kiseonikom, prečišćavaju vazduh od zagađivača i alergena, povećavaju vlažnost vazduha, snižavaju temperaturu okoline, a na taj način stvaraju svoju specifičnu mikroklimu – kažu organizatori u saopštenju.

Ekološko udruženje “Zeleni Sad” je kako kažu započeo ovaj projekat sa vizijom da građani Novog Sada, Detelinare imaju inovativni zeleni kutak, koji je potpuno samoodrživ. Na vrhu vertikalne bašte se nalazi kanister koji će sakupljati kišnicu i sistemom kap po kap sprovoditi vodu do sadnica, za okupljanje ljudi koji vole lepo, koji nemaju mesto gde mogu da gaje, brinu, zalivaju biljke na održiv način.

Izvor: Mojnovisad.com
Foto: Ekološko udruženje Zeleni Sad