Početna Gradske teme Otvaranje prve genetske laboratorije u Srbiji

Otvaranje prve genetske laboratorije u Srbiji

0

genetska
U subotu će biti otvorena nova genetska laboratorija u Dečijoj bolnici i laboratorije za vantelesnu oplodnju Klinike za ginekologiju i akušerstvo u Novom Sadu.
“Pacijenti će biti u prilici da dobiju i bržu i jeftiniju genetsku dijagnozu. Imamo nameru da analiziramo sve, na primer ćelije embriona dobijenih veštačkom oplodnjom i vratimo hromozomski zdrav embrion majci”, kaže dr Milan Obrenović iz Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine.

Doktorka Vesna Kopitović, pokrajinska sekretarka za zdravstvo, ističe da je ovo prva genetska laboratorija ovakvog tipa kod nas.

“Imali smo i do sada kvalitetne rezultate kada je reč o vantelesnoj oplodnji, a sad ćemo još bolji biti time što ćemo omogućiti našim pacijentima da jednu sofisticiranu, veoma skupu metodu. Naime, pre nego što vratimo embrion, znaćemo da li je zdrav. Dakle, na nivou embriona se uzima jedna mala blastomera, to se predaje u laboratoriji”, kaže Kopitović.

Ona kaže da je ovakva preimplataciona genetska dijagnostika veoma važna. Dodaje da se ova metoda koristi kod onih pacijenata kod kojih ranije nije uspevala veštačka oplodnja, koji imaju opterećenu anamnezu, porodičnu anamnezu sa određenim bolestima koje se mogu otkriti na ovaj način.

Doktor Milan Obrenović kaže da je ova metoda bezopasna.

Autor: RTV
Foto: Ilustracija